2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Tavaly nyári szintre erősödött a forint az euróhoz képest - Az MNB szerint már látszik a drágulás vége

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 18:41
Tavaly nyári szintre erősödött a forint az euróhoz képest - Az MNB szerint már látszik a drágulás vége

A forinterősödés hátterében az állhat, hogy jegybank még szorosabbra húzta a gazdasági nadrágszíjat az idei első kamatdöntő ülésén. Kedden bejelentették, hogy MNB fenntartja a 18 százalékos irányadó kamatot, amíg az ország kockázati megítélése nem javul trendszerűen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az eurót este hat órakor 389,88 forinton jegyezték a kora reggeli 395,13 forint után. Napközben a jegyzés 398 forint közelében is járt a jegybanki kamatdöntés bejelentését megelőzően. A forint a délután folyamán lendületes erősödésnek indult.

A dollár jegyzése este hat órára 358,57 forintra csökkent a kora reggeli 363,00 forintról. Napközben a dollárt 366 forinton is jegyezték. A svájci frank jegyzése estére 388,54 forintra ment le a reggeli 394,00 forintról, miután megjárta a 397 forintos szintet is.

Kedd esti jegyzésén a forint 2,4 százalékkal áll erősebben az év eleji kezdésnél az euróval, közel 4 százalékkal erősebben a dollárral, és 3,8 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben - írja az MTI.

Kamatdöntés - MNB-alelnök: a jelenlegi eszközöket használja a jövőben is a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank az eddig bevezetett eszközöket alkalmazza a jövőben is annak érdekében, hogy a monetáris transzmisszió még hatékonyabbá váljon, a jelenlegi kamatkondíciók a kockázatok trendszerű javulásáig fennmaradnak

- mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az alapkamat 13 százalékos szintjét fenntartó ülést követő online háttérbeszélgetésen, kedden.

Kiemelte: változatlanul 18 százalék lesz az egynapos betéti tender kamata, a tendereket a jegybank ezentúl is naponta megtartja.
Az MNB a kötelező tartalékráta emelésében továbblép, április elejétől 10 százalékra emeli annak szintjét az eddigi 5 százalékról, illetve február elejétől heti rendszerességgel diszkontkötvény-aukciókat indít - hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy az egynapos betéti kamaton keresztül meghatározott kamatkondíciók minél hatékonyabban érvényesüljenek - fűzte hozzá.

Fordulat körvonalazódik az élelmiszerárak alakulásában is, a gabonapiacon már meg is indult az árak mérséklődése, de más részpiacokon is hasonló folyamatok várhatók - jegyezte meg. Ezen felül belföldi oldalról a kiskereskedelmi forgalom szűkülése is "fegyelmező erőként" hat az árazásra - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a jegybank és a Gazdasági Versenyhivatal szorosan együttműködik a költségek feletti áremelkedések letörésében.

Az infláció decemberben elérte a 24,5 százalékot, a novemberhez képest mért 2 százalékpontos emelkedést az üzemanyagársapka kivezetése okozta, amelynek hatása januárra is átnyúlik

- húzta alá.
Virág Barnabás kiemelte, hogy

a gazdaság megítélése szempontjából "kulcsfontosságú" folyó fizetési mérleg "túl van a mélyponton", a következő hónapokban és az év egészében javulni fog az egyenleg.

A gazdasági növekedés lassulása folytatódott, két egymást követő negyedévben visszaesés következett be, ugyanakkor

2023 egészében "jó esély van arra, hogy a pozitív tartományban maradjon a mutató"

- mondta.

Az MTI azon kérdésére, hogy mit gondol a Fitch Ratings megállapításáról, miszerint nem kellően hatékony a monetáris transzmisszió, azt mondta, hogy az üzenet egyértelmű.

"Amit a gazdaságpolitikai döntéshozó ebben a közegben tehet, az, hogy figyelembe veszi ezeket az üzeneteket, hiszen minden ilyen minősítés egy tükör arról, hogy a gazdaságunk hogyan működik, ami erősen kitett annak, hogy a befektetők a nap végén ezt a tükröt hogyan olvassák"

- fogalmazott az MTI tudósításában.