2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Ismét a taxisok kedvére tett a kormány az új hatósági áras rendelettel

frisshirek.hu, 2023. január 26. - 14:40
Ismét a taxisok kedvére tett a kormány az új hatósági áras rendelettel

Megijedtek a taxis szervezetek attól a Fővárosi Közgyűlésben elhangzó ötlettől, hogy el kellene törölni a taxisok hatósági árszabását, és azonnal a kormányhoz siettek, hogy védje meg a 2013 és 2015 között kialkudott rendszert. A kormány eleget is tett a kérésnek, de arra még lehetőséget hagyott, hogy a tegnap a Fővárosi Közgyűlésben megszavazott tarifaemelés életbe lépjen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem késett soká a kormány válasza arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés tegnap emelte a taxi tarifákat Budapesten, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az önkormányzati döntés értelmében

március 6-tól 10 százalékkal nőnek a díjak,

az alapdíj ezerről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra.

Nem sokkal a közgyűlési határozat után érkezett a hír, hogy a kormány újabb hatósági árat vezetett be. Ahogy arról a 24.hu beszámolt, a Magyar Közlönyben megjelenő kormányrendelet értelmében vészhelyzet ideje alatt nem lehet változtatni a rendelet kiadásának napján hatályos tarifán. A kormány, mint annyi minden más esetében, úgy itt is az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozik.

Azonban éppen a budapesti taxisok kérték a tarifaemelést, miután a kormány eltörölte az üzemanyag-ársapkát. Több alkalommal egyeztettek is javaslatukról a fővárosi vezetéssel, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a végül elfogadott emelés nem tükrözi a taxis szervezetek kérését. A budapesti Fidesz-frakció erre hivatkozva nem támogatta az emelést.

Az áremelés ugyanis kiegészítült volna azzal a tétellel, hogy nem maximumot jelölt volna, hanem csak középárat, így attól 10 százalékkal felfelé és lefelé is el lehetett volna térni.

Emiatt fordultak aztán a taxis szervezetek a kormányhoz, hogy maradjon meg Budapesten is a hatósági ár, hiszen a fővárosi közgyűlésben még olyan felvetés is elhangzott (Baranyi Krisztinától, Ferencváros polgármesterétől), hogy térjenek át a szabad piaci árazásra. A Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön közleményben reagált a kormány új intézkedésére, amelyet a taxis szakma kérésének nevezett.

A kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki

- írták nyilatkozatukban. A kormányzati támogatásnak köszönhetően országszerte biztonságos és kiszámítható maradhat a taxiszolgáltatás. A budapesti kamara szerint a 2013 és 2015 között a főváros, a BKIK és a taxis szervezetek, cégek részvételével

kialakított keretrendszer megszüntetése a valamennyi érintett fél számára kielégítő egyensúlyi helyzet felborulásával fenyegetett volna.

A budapesti kamara és a kezdeményezést indító vidéki és fővárosi szakmai szervezetek üdvözlik a fuvarszervezőktől a vállalkozókon át az utasokig minden fél számára előnyös intézkedést - zárták közleményüket.

A kiemelt kép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd