2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Se vízforraló, se hajszárító: a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet rabjait is érinti a spórolás

Kovács Tamara, 2023. január 27. - 12:35
Se vízforraló, se hajszárító: a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet rabjait is érinti a spórolás

A Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet zalaegerszegi börtönét is érinti a Belügyminisztérium rezsispórolása, azaz a jövőben kitiltják a cellákból a nagyobb teljesítményű elektromos eszközöket, például a 61 cm feletti képátmérőjű televízió, a hajsütővas, az 500W teljesítmény feletti vízforraló és a 750 W teljesítmény feletti hajszárító sem maradhat a cellákban.

A tervezett rendelet bevezetésére azért van égető szükség, mert túl magasnak ítélték a BV-k villanyszámláját, ezért eszközkorlátozásokkal szeretnék csökkenteni az energiafelhasználást.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az 1909-ben átadott zalaegerszegi börtönben az elítéltek előzetesben, vagy elzárásban vagy biztonsági és egyéb fontos okból szabadságvesztésben töltik napjaikat. A fogvatartottak részleges foglalkoztatása költségvetési keretek között zajlik.

A büntetés-végrehajtás jogszabályban meghatározott alapfeladata a szabadságvesztés büntetés, az elzárás és a kényszergyógykezelés végrehajtása, illetve az előzetes letartóztatás foganatosítása. A bv. intézetekben jelenleg elhelyezettek összlétszáma közel 18 ezer fő.

Az előzetesen letartóztatottak főként a megyei bv. intézetekben vannak fogva tartva, míg az elítéltek az ún. országos „letöltő házakban” kapnak helyet végrehajtási fokozatuknak – fogház, börtön, fegyház – megfelelően

A cellákban nincs forró víz, így egy kávé, tea elkészítése vízforraló nélkül komoly gondokat okozhat, a hajszárítás kisebb kapacitású szárítóval megoldható.

A rezsicsökkentés egyenlő lesz a rabok számának csökkentésével? Sokan kerülhetnek otthonápolási vagy reintegrációs őrizetbe!

A kormány vészhelyzet esetén elrendelhet egyéb, büntetés-végrehajtási szabályokat is, mint jelen esetben arról szó van, a reintegrációs és az otthonápolási őrizetet, ez esetben így mérsékelné a börtönök, vagy a börtönkórházak telítettségét, valamint a fűtési, víz, étkezési és áramköltségeken is sokat spórolna.

Mindemellett korlátozhatja a fogvatartottak birtokában tartható, elektromos hálózatról működtethető tárgyakat is,a fogvatartottak birtokában tartható elektronikus eszközök tartásának korlátozása adminisztrációs többletterhet nem eredményez.

A kormány.hu otthonápolási őrizet alatt azt írja:

"Az a krónikus betegségben szenvedő elítélt, akiről a bv. intézet orvosa szükség esetén szakorvos bevonásával megállapította, hogy az alapvető szükségleteinek kielégítésére nagyobb részt vagy teljes mértékben önállóan képtelen, mindennapi életvitelében folyamatos segítségre, ápolásra szorul, és egészségi állapotában meghatározható időn belül érdemi javulás nem várható,otthonápolási őrizetbe helyezhető, ha van olyan személy, aki írásban tett nyilatkozatban vállalja a gondozását."

Fotó forrása: Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet