2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

A Kósa korcsolyaszövetsége magyarok helyett orosz műkorcsolyázókat indított az Eb-n

frisshirek.hu, 2023. január 28. - 14:00
A Kósa korcsolyaszövetsége magyarok helyett orosz műkorcsolyázókat indított az Eb-n

A szerdán kezdődött finnországi Európa-bajnokságra hat versenyzőt nevezett a fideszes Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), a versenyzők közül azonban csak egy született magyar, a további négy versenyző orosz, egy pedig ukrán születésű. A 24.hu információi szerint a négy orosz születésű versenyzőnek magyar állampolgársága sincs, hárman közülük jelenleg is Oroszországban élnek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az ügy amiatt is érdekes, mert az Ukrajna ellen indított invázió miatt az orosz és a belorusz sportolókat kitiltották a nemzetközi megmérettetésből.

finnországi Espoo városába EB magyar versenyzői a következők:

  • a műkorcsolyázóknál Láng Júlia mellett Vlasenko Alekszandr indul, aki 2004-ben született az oroszországi Tyumenben, magyar színekben pedig 2020 óta versenyez.

  • a jégtáncosoknál Ignateva Mariia indul, aki 2003-ban született az oroszországi Jekatyerinburgban. Rajta kívül a 2000-es születésű Szemko Danijil indul, aki az ukrajnai Odesszában született, igaz, ő 2016 óta él Magyarországon, emellett magyar állampolgársága van és magyarul is beszél.

  • páros műkorcsolyában pedig mindkét magyar színekben induló versenyző orosz születésű, és csak 2021-22 óta versenyeznek magyar színekben: Pavlova Maria 2004-ben Moszkvában, Sviatchenko Alexei pedig 1999-ben Szentpéterváron született.

A 24.hu összefoglalója szerint ez nem a véletlen műve, évek óta szervezett orosz térhódítás zajlik a magyar műkorcsolyasportban, holott a milliárdos költségvetésű MOKSZ feladata elviekben az lenne, hogy a szakág hazai utánpótlását fejlessze és versenyeztesse.

A magyar műkorcsolya-ágazat sportigazgatója Vardanjan Gurgen, aki 1963-ban a Szovjetunióban, azon belül Örményországban született, aki a lap szerint régóta jó kapcsolatot ápol Magyarországgal és lényegében teljhatalma van a sportág hazai irányításában.

A lap idézi a Válasz Online cikkét, amiben a hazai műkorcsolya-sportágban tapasztalható orosz téródításról írnak, és arról számoltnak be, hogy a magyarországi klubokat sorra hagyják el a magyar versenyzők. Mivel a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesülete, az SKSE ugyancsak az oroszokat favorizálja a magyarokkal szemben. Olaszországban edz Berei Mózes és Papp Vivien, Nagy Balázs pedig az Egyesült Államokba ment, de elhagyta a klubot Ekker Léna, és Zsembery Katinka is. A lap információi szerint Szigeti Bernadett és Marton Villő abbahagyta a versenyzést.

Berei Mózes amikor elhagyta Sebestyén Júlia klubját, így fakadt ki: 

Ez a felirat, hogy HUN, nekem a hazám, a szívem, az orosznak csak betűk, és te őt választottad helyettem.

Papp Vivien pedig ezt nyilatkozta:

Mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek.

A 24.hu a MOKSZ-nál érdeklődött az ügyben, többek között azt szerették volna megtudni, mi a céljuk azzal, hogy orosz korcsolyabázist építenek Magyarországon a magyar versenyzők kárára, és mi a tervük annak megakadályozására, hogy a magyar korcsolyázók csoportosan elhagyják az országot. A kérdéseikre azonban nem érkezett válasz. 

fotó: Kósa Lajos Facebook-oldala