2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A német kormány döntött a Leopard 1-es tankok Ukrajnába küldéséről

frisshirek.hu | 2023. február 03. - 14:15
A német kormány döntött a Leopard 1-es tankok Ukrajnába küldéséről

A berlini kormány hozzájárult Leopard 1-es tankok ipari raktárkészletekből történő leszállításához az ukrán haderő számára. A kormányzat emellett tárgyalásokat folytat Katarral 15 darab Gepard tank visszavásárlásáról, melyeket ugyancsak Kijevnek ajánlanának fel – a Süddeutsche Zeitung mai írása szerint. Mindeközben egy nagyszabású, mintegy 14-16 milliárd dollár értékű hitelcsomagot is előkészítenek Ukrajna részére.

Miután a Leopardok átesnek a szükséges javításokon, azonnal útnak indulhatnak Ukrajna felé – közölték kormányzati források a délnémet lappal. A Der Spiegel információi szerint 29 tank szállítása esedékes. A Leopard 1-eseket az 1960-as években rendszeresítették a német hadseregben, ezek egy továbbfejlesztett változatai a Leopard 2-esek, melyek számos európai hadsereg harceszköz állományában jelen vannak. A Leopard 1-es tankokhoz szükséges lőszerek azonban nem állnak rendelkezésre Németországban, Brazíliából lehetne őket nagy mennyiségben beszerezni. Gondot jelent ugyanakkor, hogy Lula da Silva brazil elnök mind ez idáig nem járult hozzá a lőszerek Ukrajnába szállításához  - írja a Deutsche Welle.

A Gepardokat a tavalyi labdarúgó világbajnokság előtt vásárolta Katar Németországtól a labdarúgó stadionok biztonságának erősítése érdekében. Berlin lőszert is beszerezne Katarból a tankokhoz mivel a Gepardok mostanára már bizonyítottak az ukrajnai harcokban.

Ha továbbiakat is be tudnánk szerezni, az segítség lenne az ukrán hadsereg számára

– jelentette ki az új német honvédelmi miniszter, Boris Pistorius.

Arról már a korábbiakban döntött a német kormány, hogy a modern Leopard 2-es nehéz tankokból 14 darabot bocsájtanak az ukrán haderő rendelkezésére. 

Ukrajna szövetségesei egy 14-16 milliárd dollár értékű IMF-kölcsön nyélbe ütésén munkálkodnak Kijev számára

Kijev nyugati szövetségesei nyomást gyakorolnak a Nemzetközi Valutaalapra, az IMF-re annak érdekében, hogy az mielőbb véglegesítse a mintegy 14-16 milliárd dollár értékű hitelprogramját az ukrán kormány számára – jelentette a Financial Times. Az IMF küldöttsége a tervek szerint február közepén tárgyal az ukrán delegációval.

Fotó: Leopard 1-es tank, Wikipedia