2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Kínai kémléggömb lebeg az USA felett

frisshirek.hu | 2023. február 03. - 09:57
Kínai kémléggömb lebeg az USA felett

Kínai megfigyelő léggömböt észlelt nagy valószínűséggel az amerikai hadsereg az Egyesült Államok területe felett. Az eszköz már több napja amerikai szárazföldi terület felett lebeg.

A Pentagon nyomon követi a feltételezett kémléggömböt azóta, hogy az néhány napja megjelent az Egyesült Államok légterében. A megfigyelésbe amerikai katonai repülőgépek is bekapcsolódtak.

A megfigyelő léggömböt először szerdán észlelték a Montana állambeli Billings felett. A ballon az Aleut-szigetek felett átrepülve, Kanadán keresztül érkezett az Egyesült Állami északi részére.

A hatóságok nem adtak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen magasságban repül a léggömb. Annyit közöltek, hogy a polgári légiközlekedés által használt légifolyosók felett, ugyanakkor a „kozmikus tér” alatt pozicionálható a sztatoszferikus megfigyelő eszköz.

Katonai vezetők mérlegelték a léggömb lelövését Montana állam felett, végül azonban elvetették azt, mivel a földre hulló törmelék biztonsági kockázatokkal járna. A lehetséges lépésekről Joe Biden elnökkel, a hadsereg főparancsnokával is egyeztettek.

Amerikai tisztségviselők felvetették az ügyet kínai partnereiknél, felhívva figyelmüket az eset komolyságára - nyilatkozta egy tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

Kémléggömbök számos alkalommal feltűntek már az Egyesült Államok területe felett az elmúlt években, a mostani azonban hosszabb ideig maradt az ország légterében, mint a korábban felbocsájtott társai. Hírszerzési információk gyűjtése szempontjából a mostani léggömb limitált additív képességekkel rendelkezik, ennek ellenére az amerikai kormányzat megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a külföldi hírszerzés ne juthasson érzékeny információk birtokába

-tette hozzá az amerikai illetékes.

Fotó: Daily Pioneer