2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Szélviharral tör ránk a hideg

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 07:00
Szélviharral tör ránk a hideg

Szombaton keleten, délkeleten lesz több a felhő, itt még havas eső, eső, kisebb havazás várható több helyen. Máshol a változóan felhős-napos időben záporok, hózáporok alakulhatnak ki. Sokfelé viharos, a Dunántúlon erősen viharos északi szél fog fújni, 100 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. A maximumok kora délelőtt állnak be -1 és +6 fok között értékekkel, aztán hűlni fog a levegő.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton eleinte még felhős idő várható, majd délutántól mindenhol jelentősen csökken a felhőzet. Keleten nagyobb, nyugaton kisebb eséllyel alakulhat ki zápor, hózápor.

Az északnyugati szél szinte országszerte viharos, helyenként erősen viharos lesz.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt: az erős széllökések veszélye miatt figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 Celsius- fok között valószínű. Késő estére -5 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet.

A meteorológusok veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztetnek:

  1. Szélvihar. Egyre nagyobb területen jelentősen erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos – 90-100 km/h-t meghaladó – szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben – főként a Bakonyban –, a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani. Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatnak.
  2. Hófúvás. Síkvidéken a Nyírség, Hajdúság hófödte tájain a viharossá fokozódó szél a kialakult hóréteg átmeneti olvadása, kérgesedése ellenére is okozhat gyenge – esetleg közepes – hófúvást. A hegyek hóval borított részein erősebb hófúvásra is számítani kell.
  3. Zivatar. A záporos gócokat néhol – elsősorban északnyugaton – dörgés, villámlás is kísérheti.

Sokak szervezetét megterheli majd a mai időjárás

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint ma hidegfronti hatásra, viharos szélre számíthatunk, ami sokak szerveztét megterheli majd:

  • A frontérzékenyeknél görcsös fejfájás, migrén, izomgörcsök jelentkezhetnek.
  • A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők körében nagy eséllyel alakulhat ki vérnyomás-ingadozás, keringési zavar, rosszullét.

Az erősen szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Alacsony lesz a hő- és a komfortérzetünk, nagy viszint a megfázás veszélye, emiatt tanácsos melegen, rétegesen öltözni.

Fákat csavarhat ki, tetőcserepeket sodorhat le a szélvihar

Szombaton még szórványosan számíthatunk havas esőre, záporokra, hózáporokra, kisebb havazásra, emiatt továbbra is számítani kell vizes, csúszós utakra, helyenként latyakos, hókásás, havas utakra is.

Az északi szél országszerte viharos, a Dunántúlon erősen viharos lesz, így nagy mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

A szélvihar fákat, ágakat törhet ki, tető cserepeket sodorhat le, ezért legyünk óvatosak, körültekintőek az utakon és parkoláskor is!

Illusztrációs fotó: Facebook/Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldala