2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Visszavonta a harmadfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 18:30
Visszavonta a harmadfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. A viharkárok felszámolása azonban szombat este is tart: még mintegy 1200 helyszínen dolgozik a katasztrófavédelem országszerte.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Napközben több megyére is harmadfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt. Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, sok munkát adott a vihar a tűzoltóknak, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.

Jelenleg másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben az erős szél miatt

  • Fejér,
  • Veszprém,
  • Somogy
  • és Baranya vármegyében.

A meteorológiai szolgálat a honlapján a veszélyjelzésben azt írta,

az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de estig még több helyen várható óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb széllökés.

Erősen viharos – 90, esetleg 100 kilométeresnél erősebb – szélrohamok még legfőképp a Dunántúli-középhegységben, a Balaton térségében és a Mecsek környékén lehetnek, de már itt is egyre inkább megszűnő, csillapodó jelleggel.

Szombat estére mindenütt jelentősen veszít erejéből a szél, de továbbra is nagy területen erős vagy viharos közeli marad, a hegyekben még helyenként lehetnek 70 kilométer/óra körüli széllökések.
Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk – írták.

Szombat este is tart a viharkárok felszámolása

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel azt közölte, bár az Országos Meteorológiai Szolgálat már visszavonta a széllökés veszélye miatt kiadott harmadfokú (piros) riasztást,

nem csökken a viharkárok miatti beavatkozások száma: 17 óra 30 perckor 1200 volt.

A legtöbb esetben még mindig úttestre, épületekre, járművekre dőlt fák, leszakadt vezetékek, megbontott háztetők miatt várják a tűzoltókat.

  • Az V. kerületi Ferenczy István utcában egy szálló tetejéről leesett egy nagy vaslemez, amely fennakadt a lift gépházának oldalán. A tűzoltók eltávolították a súlyos darabot.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Encsen a busztársaság telephelyén kidőlt egy fenyőfa, amely leszakított egy vezetéket. A fa egy melléképületre dőlt, a tűzoltók távolították el.
  • A Vas vármegyei Répcelakon a katolikus templom tetejét rongálta meg a szél. A tűzoltók eltávolították a tizenöt méter magasan lógó cserepeket.

Az OKF tájékoztatása szerint a vasúti forgalmat is akadályozták a viharkárok:

  • Püspökladányban egy a sínekre dőlt fa miatt nem tudott haladni a vonat,
  • de Fábiánsebestyén és Gádoros között is sínekre kidőlt fák okoztak gondot a közlekedésben.

Az MTI beszámolója szerint

Sárospatakon a szél leszakította az uszoda sátrát.

Aros János (Fidesz) polgármester a közösségi oldalán azt írta, a vendégeket időben kimenekítették, a károk felmérése és elhárítása az időjárás függvényében kezdődik el, emiatt az uszoda bizonytalan ideig zárva tart.

A pécsi városüzemeltetési társaság, a Biokom Nonprofit Kft. a közösségi oldalán azt írta, a városban több helyen fák dőltek ki, ágak szakadtak le, a pécsi köztemetőben is. Mivel a temető területe balesetveszélyessé vált, a látogatók biztonsága érdekében lezárták, és csak vasárnap reggel, egy újabb helyszíni szemle után döntenek arról, megnyithat-e a sírkert.

Fotó: Útlezárás Budapest I. kerületében a Fő utca és Csalogány utca kereszteződésénél, miután a viharos szél meglazította a fővárosi Szent Ferenc sebei katolikus templom tornyának lemezborítását 2023. január 4-én. MTI/Lakatos Péter