2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Mindegy volt, hogy temető, óvoda, háztető vagy buszmegálló, vitt mindent a szél

NKSZ, 2023. február 06. - 16:27
Mindegy volt, hogy temető, óvoda, háztető vagy buszmegálló, vitt mindent a szél

Még hétfőn is érkeztek a segélyhívások a szombati szélvihar okozta károk miatt a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelemhez. Az eddigi mérleg 478 segélyhívás, 319 beavatkozás, 50 épületkár a szombati szélvihar miatt. Többek között Enyingen buszmegállót szedett darabokra, Soponyán egy régi ház csúcsfalát bontotta le a szél, Lajoskomáromban a temetőben fa dőlt a sírokra, Székesfehérváron egy áruház lemeztetejéből kapott fel egy 100 négyzetméteres darabot a szél, Sárbogárdon egy óvodára dőlt rá egy fa. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nemcsak az utak mentén dőltek, fordultak ki a földből a fák Fejér Vármegyében, a lajoskomáromi temetői fákat sem kímélte a szombati szélvihar. A hétvégén ezen a településen is sok gondot okozott a szélvihat, a szerencsétlenségben azonban volt szerencsés fordulat is. Ugyanis, ha más nem, akkor a hely szelleme vigyázott azon a portán, ahol egy akácfa úgy dőlt ki a helyéről, hogy pont az üvegház mellett feküdt el. Máshol két 4 méternél magasabb fenyőfa mozgott úgy a széllőkésektől, hogy csak a pala kerítés tartotta meg őket. A földön futó gyökereik között a föld jó két méter hosszan berepedt és ahogy a lakók a frisshirek.hu-nak mesélték, csak úgy hullámzott. Vasárnap délután és még hétfőn reggel is hallani lehetett a lánfűrészek hangját, ahogyan darabolták a kidőlt fákat.  

Lajoskomárom közelében lévő Enyingen többi között egy buszmegállót szedett darabokra a szél. 

A kárbejelentések és segélyhívások még hétfőn is folyamatosan érkeztek a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelemhez (FVK). A szombati szélvihar miatt eddig 478 bejelentés érkezett - közölte az FVK közösségi oldalán. Sok esetet többen is bejelentettek, ezért a bejelentések száma magasabb, mint a beavatkozások száma. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók szombat reggel óta egészen vasárnap délutánig dolgoztak a károk felszámolásán, néhány esetben még hétfőn délelőtt is kidőlt fák miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. A legtöbb munkát Székesfehérváron és környékén adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, vezetékekre dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Aba-Belsőbárándnál vasúti sínre dőlt egy tizenöt méter magas fa. Az arra haladó személyvonat nem tudott továbbmenni. A tűzoltók két motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, és lerakodták az ág- és rönkdarabokat. Parkoló személygépkocsira dőlt fa Székesfehérváron, a Palotai úton és a Béke téren. Egy vármegyeszékhelyi telephelyen pedig lemezgarázst és egy utánfutót rongált meg a szél, amelynek során egy ember megsérült.

A szél és a kidőlt fák az épített környezetben is kárt okoztak, a vármegyében 50 épületben keletkezett kár, ahol a tűzoltók beavatkozására volt szükség, ezek közül 34 lakóépület. Volt, ahol a tetőszerkezeten rögzített napelemeket tépte le a vihar. Soponyán egy régi építésű lakóház csúcsfala leomlott, a házban tartózkodó lakónak nem esett baja. A balesetveszélyes részt elkerítették, az idős férfinak az önkormányzat biztosított szállást. Székesfehérváron egy áruház lemeztetejét körülbelül száz négyzetméteren felszakította a szél. A lógó, balesetveszélyes részt a tűzoltók spaniferrel leszorították. A vármegyeszékhelyen irodaház lemezfedését, kollégium homlokzatát és iskola tetőhéjazatát is megrongálta a vihar, Sárbogárdon pedig óvoda épületére dőlt egy fa.

A szombati szélvihar okozta károkról még hétfőn reggel és délelőtt is érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez, és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

   

Fotó: frisshirek.hu, Fejér Vármegyei Katasztrófavédelem/ Kasza Norbert, móri önkormányzati tűzoltóság