2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Átmeneti mentőöv helyett a teljes rehabilitáció a cél a Tolna környéki Duna-holtágak esetében

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 17:41
Átmeneti mentőöv helyett a teljes rehabilitáció a cél a Tolna környéki Duna-holtágak esetében

A napokban szakmai megbeszélést folytatott Horváth István, Móring József Attila, dr. Horváth Kálmán, Beke Zsolt és a települések polgármesterei a Tolna környéki Duna-holtágak víz pótlásáról. A Duna faddi, tolnai és bogyiszlói holtágának együttes felélesztése 50 milliárdba kerülne tavalyi áron, de csak 50 millió áll rendelkezésre. A Dombori tulajdonosok, vendégek érdekeit szem előtt tartó szervezetnek, a Dunaág 7139 Egyesületnek van véleménye és a tettek mezejére is hajlandó lépni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Február 3-án pénteken a Tolna környéki Duna-holtágak víz pótlásáról folytattak szakmai megbeszélést a tolnai városházán ahol Horváth István országgyűlési képviselő, dr. Horváth Kálmán főispán, Móring József Attila a dél-dunántúli régió fejlődésért felelős kormánybiztosa és Beke Zsolt a a vízügyi igazgatóság Tolna megyei vezetője, valamint a járás településeinek polgármesterei vettek részt.

Móring József Attila azt írta a találkozóról, hogy a Duna faddi, tolnai és bogyiszlói holtágai ökológiai, turisztikai, mezőgazdasági szempontból is rendkívüli értéket képviselnek, de:

jelenlegi állapotukban - kevés víz, de legalább sok iszap - valóban holt ágak.

Hogy ez ne maradjon így ezért tanácskoztak az elvégzendő feladatokról és az ehhez szükséges források előteremtéséről.

Lapunk, a frisshirek.hu munkatársa Takács Anikót, a Dunaág 7139 Egyesület elnökét kérdezte, hogy a Domboriban üdülő tulajdonnal (használattal) rendelkező magánszemélyek, vállalkozók és üdülő vendégek érdekeit szem előtt tartó szervezet hogyan látja a Duna-holtágak vízpótlásának a problémáját.

A Dunaág 7139 Egyesület üdvözli és örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók az elmúlt másfél évben komolyabban foglalkoztak a holtág problémáival, de jobban örültek volna, ha ők is jelen lehetnek ezeken a párbeszédeken. Úgy látják, hogy a tavaly ősz óta a hivatalában lévő Móring József Attila előremozdítóan áll az ügyhöz és bíznak abban, hogy a hátára veszi az ügyüket.

De ez nem kevés pénzbe kerül. A teol írása szerint a Közép-Duna menti Fejlesztési Ügynökség készített egy tanulmánytervet, amely a három holtág együttes „felélesztése”, kiszámítható, állandó vízpótlásának műszaki megoldására vonatkozik és tavalyi árakon mintegy 50 milliárd forintba kerülne. Ezzel szemben az ügynökségnek jelenleg 50 millió forint áll a rendelkezésre a holtágakkal kapcsolatos műszaki megoldások tervezésére.

Takács Anikó elmondta, hogy a maguk módján ők is harcolnak a holtágért.  A Sió csatornából évente két alkalommal lehetőség nyílik a duzzasztás során a vízátvételezésre, pontosan a Sióból a Tolnai holtágba, majd onnan a Bartal csatornán keresztül a Dombori holtágba juttatni a vizet. De ez mindössze 13-15 cm-t jelent - viszont a 2022-es év annyira száraz volt, hogy 80 cm hiányzott a Dombori holtágból aminek következtében jelentősen bealgásodott a víz. 

Plusz vízvételi lehetőségek után kutatva, a tenni akarás jegyében az Egyesület augusztusban indított egy két napos - rendkívül sikeres - adománygyűjtő akciót, melyet kifejezetten a vízpótlás finanszírozására szerveztek. Az adománygyűjtő akció során várakozáson felüli összeget, 1,3 millió forintot kaptak a civilektől, vállalkozóktól és az Egyesület meglévő forrásaival együtt letétbe tudtak helyezni körülbelül 13 millió forintot.

De egyrészt az összeg is kevésnek bizonyult, mert 15-16 millió forintra lett volna szükség az azonnali vízpótlásra, másrészt a vízügyes szakemberek sem értek akkor rá, mert a Velencei tóhoz kellett menniük a szivattyúval. Ha a csillagok állása megfelelő lett volna, a pénz és a technika is rendelkezésre állt volna az akkor is csak egy átmeneti mentőövként jelent volna meg, a hosszú távú megoldás és cél ugyanis a teljes rehabilitáció.

Másik csapásirány, hogy az atomerőmű hűtővíz rendszerének vizéből érkezik valamennyi minimális pótlás a holt ágba. Ezzel kapcsolatban Pekárik Gézával, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi vezérigazgatójával indultak útnak az egyeztetések, ami a leváltását követően sem akadt meg.

Egy munkacsoport azon dolgozik, hogy feltérképezzék azokat a lehetőségeket amelyek további, nagyobb mennyiségű víz pótlást adhatnak a faddi holtágon. Az Egyesület bízik abban, hogy a jelenlegi vezetés is azon lesz, hogy a vízpótlás problémájára hosszú távra megoldás születhet, és a párolgási mennyiséget folyamatosan pótolni lehet majd az erőmű felől.

Ami a jelenlegi csapadékos időjárást illeti, rendkívül kedvező volt abból a szempontból, hogy kb. 1 méter vízszint emelkedést jelentett, de a jelentős kérdés ezzel kapcsolatosan az, hogy: 

ebből mennyit tud a Duna megtartani és milyen lesz a víz minősége.

Ez később fog kiderülni, ugyanis a a vízmintavételek nem gyakoriak, az önkormányzat indítja és évente 2-3 alkalommal végzik csak el.

Fotó: frisshirek.hu, Holtág séma: Horváth István Facebook oldala