2024.02.24., szombat - Mátyás
Tatabánya: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Átmeneti mentőöv helyett a teljes rehabilitáció a cél a Tolna környéki Duna-holtágak esetében

frisshirek.hu | 2023. február 07. - 17:41
Átmeneti mentőöv helyett a teljes rehabilitáció a cél a Tolna környéki Duna-holtágak esetében

A napokban szakmai megbeszélést folytatott Horváth István, Móring József Attila, dr. Horváth Kálmán, Beke Zsolt és a települések polgármesterei a Tolna környéki Duna-holtágak víz pótlásáról. A Duna faddi, tolnai és bogyiszlói holtágának együttes felélesztése 50 milliárdba kerülne tavalyi áron, de csak 50 millió áll rendelkezésre. A Dombori tulajdonosok, vendégek érdekeit szem előtt tartó szervezetnek, a Dunaág 7139 Egyesületnek van véleménye és a tettek mezejére is hajlandó lépni.

Február 3-án pénteken a Tolna környéki Duna-holtágak víz pótlásáról folytattak szakmai megbeszélést a tolnai városházán ahol Horváth István országgyűlési képviselő, dr. Horváth Kálmán főispán, Móring József Attila a dél-dunántúli régió fejlődésért felelős kormánybiztosa és Beke Zsolt a a vízügyi igazgatóság Tolna megyei vezetője, valamint a járás településeinek polgármesterei vettek részt.

Móring József Attila azt írta a találkozóról, hogy a Duna faddi, tolnai és bogyiszlói holtágai ökológiai, turisztikai, mezőgazdasági szempontból is rendkívüli értéket képviselnek, de:

jelenlegi állapotukban - kevés víz, de legalább sok iszap - valóban holt ágak.

Hogy ez ne maradjon így ezért tanácskoztak az elvégzendő feladatokról és az ehhez szükséges források előteremtéséről.

Lapunk, a frisshirek.hu munkatársa Takács Anikót, a Dunaág 7139 Egyesület elnökét kérdezte, hogy a Domboriban üdülő tulajdonnal (használattal) rendelkező magánszemélyek, vállalkozók és üdülő vendégek érdekeit szem előtt tartó szervezet hogyan látja a Duna-holtágak vízpótlásának a problémáját.

A Dunaág 7139 Egyesület üdvözli és örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók az elmúlt másfél évben komolyabban foglalkoztak a holtág problémáival, de jobban örültek volna, ha ők is jelen lehetnek ezeken a párbeszédeken. Úgy látják, hogy a tavaly ősz óta a hivatalában lévő Móring József Attila előremozdítóan áll az ügyhöz és bíznak abban, hogy a hátára veszi az ügyüket.

De ez nem kevés pénzbe kerül. A teol írása szerint a Közép-Duna menti Fejlesztési Ügynökség készített egy tanulmánytervet, amely a három holtág együttes „felélesztése”, kiszámítható, állandó vízpótlásának műszaki megoldására vonatkozik és tavalyi árakon mintegy 50 milliárd forintba kerülne. Ezzel szemben az ügynökségnek jelenleg 50 millió forint áll a rendelkezésre a holtágakkal kapcsolatos műszaki megoldások tervezésére.

Takács Anikó elmondta, hogy a maguk módján ők is harcolnak a holtágért.  A Sió csatornából évente két alkalommal lehetőség nyílik a duzzasztás során a vízátvételezésre, pontosan a Sióból a Tolnai holtágba, majd onnan a Bartal csatornán keresztül a Dombori holtágba juttatni a vizet. De ez mindössze 13-15 cm-t jelent - viszont a 2022-es év annyira száraz volt, hogy 80 cm hiányzott a Dombori holtágból aminek következtében jelentősen bealgásodott a víz. 

Plusz vízvételi lehetőségek után kutatva, a tenni akarás jegyében az Egyesület augusztusban indított egy két napos - rendkívül sikeres - adománygyűjtő akciót, melyet kifejezetten a vízpótlás finanszírozására szerveztek. Az adománygyűjtő akció során várakozáson felüli összeget, 1,3 millió forintot kaptak a civilektől, vállalkozóktól és az Egyesület meglévő forrásaival együtt letétbe tudtak helyezni körülbelül 13 millió forintot.

De egyrészt az összeg is kevésnek bizonyult, mert 15-16 millió forintra lett volna szükség az azonnali vízpótlásra, másrészt a vízügyes szakemberek sem értek akkor rá, mert a Velencei tóhoz kellett menniük a szivattyúval. Ha a csillagok állása megfelelő lett volna, a pénz és a technika is rendelkezésre állt volna az akkor is csak egy átmeneti mentőövként jelent volna meg, a hosszú távú megoldás és cél ugyanis a teljes rehabilitáció.

Másik csapásirány, hogy az atomerőmű hűtővíz rendszerének vizéből érkezik valamennyi minimális pótlás a holt ágba. Ezzel kapcsolatban Pekárik Gézával, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi vezérigazgatójával indultak útnak az egyeztetések, ami a leváltását követően sem akadt meg.

Egy munkacsoport azon dolgozik, hogy feltérképezzék azokat a lehetőségeket amelyek további, nagyobb mennyiségű víz pótlást adhatnak a faddi holtágon. Az Egyesület bízik abban, hogy a jelenlegi vezetés is azon lesz, hogy a vízpótlás problémájára hosszú távra megoldás születhet, és a párolgási mennyiséget folyamatosan pótolni lehet majd az erőmű felől.

Ami a jelenlegi csapadékos időjárást illeti, rendkívül kedvező volt abból a szempontból, hogy kb. 1 méter vízszint emelkedést jelentett, de a jelentős kérdés ezzel kapcsolatosan az, hogy: 

ebből mennyit tud a Duna megtartani és milyen lesz a víz minősége.

Ez később fog kiderülni, ugyanis a a vízmintavételek nem gyakoriak, az önkormányzat indítja és évente 2-3 alkalommal végzik csak el.

Fotó: frisshirek.hu, Holtág séma: Horváth István Facebook oldala