2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Bekérették a magyar nagykövetet a székely zászló miatt

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 13:55
Bekérették a magyar nagykövetet a székely zászló miatt

Bekérették a bukaresti magyar nagykövetet Németh Zsolt székelyzászlós posztja miatt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bekérette a bukaresti magyar nagykövetet a román külügyminisztérium Németh Zsolt hétfői Facebook-posztja miatt.

A hvg.hu cikkében arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke egy fotó kíséretében azt írta ki közösségi oldalára:

A székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi a korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!

A román külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben határozottan elutasította Németh Zsolt megjegyzését, amely az „úgynevezett” székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli. A bukaresti magyar nagykövetet a történtek után Bogdan Aurescu bekérette a külügyminisztériumba, hogy közölje a román fél álláspontját.

Ebben hangsúlyozták, hogy a román jogrendszer mind a 20 nemzeti kisebbséghez tartozók számára biztosítja azt a jogot, hogy sajátos jelképeiket a magánéletben és a kulturális vagy vallási eseményeiken is használhassák. Leszögezték azt is, hogy

Romániában nem létezik Székelyföld elnevezésű közigazgatási terület, így annak elfogadott jelképe sem lehet.

Ugyanakkor Romániában minden közigazgatási területi hatóságnak joga van saját jelképeket használni, amelyek az adott területen élő teljes lakosságot képviselik.

A hvg.hu szemléje szerint a román külügyminisztérium a közleményben határozottan megismételte kérését, hogy a magyar hivatalos személyek a nyilvános nyilatkozataikban tanúsítsanak visszafogottságot, és a két ország kétoldalú kapcsolatainak megerősítése érdekében járjanak el, nemzetiségtől függetlenül.

Fotó: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. MTI/Országgyűlés Sajtóirodája