2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

REJTÉLYES hanghatás Hevesben - megmozdult a föld? - megoldódik így a zalai rejtély is?

Fodor Orsolya, 2023. február 07. - 17:17
REJTÉLYES hanghatás Hevesben - megmozdult a föld? - megoldódik így a zalai rejtély is?

A Heves városi társalgó Facebook-oldalon sokan számoltak be kedd délelőtt arról, hogy 9 óra 50 perckor akkora durranást hallottak, hogy az ajtók és az ablakok is beleremegtek. Több hozzászóló szerint egy vadászrepülő átlépte a hangsebességet, azt lehetett hallani a vármegye több településén. Egy hónappal ezelőtt Zalában történt egy rejtélyes nagy robbanás, amit szintén sokan hallottak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lakosság segítségét kérte az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium annak kiderítéséhez, hogy mi okozott földrengéshez hasonló jelenséget Heves vármegyében.

A HVG oldalán olvasható, hogy ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán azt írták, hogy kedd délelőtt több bejelentést is kaptak Hevesről, Boconádról, Átányból és Tarnaörsről a jelenségről. 

Az obszervatóriumunk megvizsgálta az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye 

– írták.

A szervezet arra is kitért, hogy a jelenség a Piszkéstetőn üzemelő infrahang-állomásukon is megjelent, amiből arra következtetnek, hogy egy erős hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.

Januárban a zalaiak jelentettek hasonló eseményt a közösségi oldalon, amiről a frisshirek.hu is beszámolt, ugyanis ott is nagy robbanást hallottak az emberek és azt hitték, hogy egy meteor csapódhatott be valahol a közelben. Az ott élők akkor nem kaptak megfelelő tájékoztatást az illetékesektől arról, hogy mi okozhatta a több településen hallható robbanást.

Kép forrása: Facebook/ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium