2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban - adománygyűjtést indított a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt is

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 17:53
A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban - adománygyűjtést indított a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt is

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. A Máltai Szeretetszolgálat által indított humanitárius akciót az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal mindenki támogathatja. Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt is az áldozatoknak. Legalább 23 millió embert érintett a földrengés – figyelmeztet a WHO.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárcavezető a legfrissebb fejleményekről tájékoztatva kiemelte, hogy már

valamennyi mentőegység vagy Törökországban van, vagy az induláshoz készülődik. Elsőként a Hunor nevű egység érkezett előző nap az országba, tagjai reggel óta segítik a földrengést követő kutatást az esetleges túlélők után.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulatával kiutazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt az érintett térség egyetemi kórházában - tudatta.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai is munkába léptek, az Életjel Mentőcsoport küldöttsége pedig este érkezik meg a katasztrófa sújtotta régióba. Emellett a Terrorelhárítási Központ tizenhat embere, köztük öt orvos és egy ápoló is hamarosan útra fog kelni - tette hozzá.
Aláhúzta: összesen 116 főből és 19 mentőkutyából áll a magyar kontingens, amely részt vesz a kutatási, mentési és egészségügyi ellátási munkában Törökországban.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy két magyar futballcsapat, a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban tartózkodó korosztályos labdarúgói és edzőik is jól vannak, ők a hét második felében utaznak haza.

Mint közölte, a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, s mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, maximum okmánypótlásra lesz majd szükség.

"Még egyszer szeretném kérni önöket, hogyha valaki tud olyan magyar állampolgárról, aki a térségben tartózkodik, akivel adott esetben nem tudják felvenni a kapcsolatot, vagy felvették a kapcsolatot, és segítségre szorul, akkor kérem, hogy értesítsék a kollégáimat, a külügyminisztérium konzuli szolgálatát vagy az ankarai nagykövetségen dolgozókat"

- mondta.

A miniszter hangsúlyozta:

"Magyarország jelentős segítséget nyújt Törökországnak, a török nemzetnek ebben a nehéz időszakban". "A 116 főből és 19 kutyából álló magyar kontingens tehát a mai napon este teljes egészében összeáll, és holnap már ezzel a teljes kapacitással végzik a mentési és egészségügyi ellátási munkálatokat"

- összegzett.

A katasztrófa szíriai helyszínein segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával. A szeretetszolgálat adománygyűjtést is indított a károsultaknak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a jelentések szerint a szíriai háború által sújtott településeken, különösképpen Aleppó és Jableh városában óriási pusztítást végeztek a hétfői földmozgások.

A háború utáni felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, így a heves összecsapások helyszínein "kártyavárként" dőltek össze a lövésekkel, robbanásokkal meggyengített szerkezetű házak; csak Aleppóban 30 ezer ember otthona sérült vagy semmisült meg a katasztrófa során - tudatták.

A háború után "lábadozó" országban korlátozottak a vészhelyzetkezelési és egészségügyi eszközök, hiányos az azonnali segítségnyújtáshoz szükséges infrastruktúra - jelezte a karitatív szervezet.

A térségben kialakított szakmai tapasztalatokra és együttműködésekre alapozva a Máltai Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Hungary Helps Program megbízásából, a karitatív szervezet szíriai partnereinek bevonásával valósít meg azonnali humanitárius programot Aleppó, Latakia és Jableh városokban. A programot a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében

- áll a közleményben.

A szeretetszolgálat a nap folyamán jelezte, hogy

gyűjtést hirdetnek a törökországi és a szíriai földrengések károsultjainak megsegítésére. A humanitárius akciót az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal mindenki támogathatja

- írták.

Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A Magyar Vöröskereszt - tudatták - a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként nyújt segítséget a török-szír határtérséget sújtó földrengések károsultjainak.

"Humanitárius szervezetként kötelességünk katasztrófahelyzetekben helyt állni és segíteni minden rendelkezésünkre álló eszközzel"

- hangsúlyozta a közlemény szerint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Közölték, hogy kapcsolatban állnak a Török Vörösfélhold és a Szíriai Arab Vörösfélhold szervezetekkel, és az általuk megfogalmazott igényekre vonatkozóan indítják a gyűjtést. Amíg nem kapnak konkrét jelzést, addig pénzadományok fogadásával segítik a mentést és a későbbi helyreállítást - tették hozzá.

A szervezet honlapján arról is tájékoztatnak, hogy az adománygyűjtés mellett a Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására. Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk - emlékeztettek - foglalta össze az MTI.

Legalább 23 millió embert érintett a földrengés – figyelmeztet a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előzetes értékelése szerint a két hatalmas földrengés következtében Törökországban és Szíriában érintettek száma elérheti a 23 milliót.

Dr. Margaret Harris a BBC World Service Newshour című műsorában azt mondta, hogy "sok-sok kórházban egyszerűen nincs meg a működéshez szükséges egyszerű dolgok, például az energia".

A halálos áldozatok számának még tovább emelkedő félelmeiről szólva arra figyelmeztet, hogy "amíg nem hárította el az összes kárt, nem tudja, hány ember halt meg".

Fotó: MTI/Kovács Tamás