2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

30 éves a fiatalok pszichiátriai kórháza, a Vadaskert

frisshirek.hu, 2023. február 09. - 16:36
30 éves a fiatalok pszichiátriai kórháza, a Vadaskert

Harminc éve nyílt meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház, az intézmény az elmúlt évtizedekben több mint 62 ezer gyereknek nyújtott segítséget.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben azt írták,

Magyarország egyik első, modern, kimondottan a gyermekek mentális egészségével foglalkozó intézménye az ellátás mellett alapítása óta élen jár a kutatás és a továbbképzés terén is, egyes években a továbbképző tanfolyamain 1500 szakember vett részt.

Idézték az intézmény alapítóját, Gádoros Júlia gyermekpszichiátert, aki kollégáival együtt felismerte "a gyermekpszichiátria rohamos fejlődését, és ezzel együtt a hazai ellátási körülmények fejlesztésének szükségességét". A szakember emlékeztetett: az 1980-as évek elejére felszínre kerültek olyan, a szocializmusban is létező, de figyelmen kívül hagyott társadalmi problémák, mint

  • az alkoholizmus,
  • a bűnözés,
  • az öngyilkosság,
  • a serdülők problémái.

Az addig nagy kórházi gyermekosztályok fokozatosan csökkentették ágyszámukat, miközben a pszichiátriai betegségek gyógyítására új, hatásos gyógyszereket fedeztek fel, és beköszöntött a pszichoterápiás "forradalom" is.

A problémákat ismertük, a megoldás pedig egy specializált, dinamikusan fejlődő intézmény volt

- fogalmazott Gádoros Júlia. A rendszerváltás után állami és céges forrásból, magánszemélyek adományaiból nyílt lehetőség a Vadaskert felépítésére. A funkcionális célok mellett lényeges volt, hogy az épület biztonságot, intimitást adjon és közösségi tereket biztosítson - olvasható a közleményben.

A Vadaskert évek óta telt házzal működik,

valaha 24 ágyas intézményként indult, mára 40 aktív és 10 rehabilitációs ággyal rendelkezik. Évente 1500 fekvőbeteget ápolnak, emellett 8-9 ezer ambuláns ellátás történik, és a szakmai képzések és a kutatási munkák is tovább folytatódnak - írták.

A közleményben kitértek arra, hogy a kórház új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyerekeket és fiatalokat. A Covid-járvány kezdete óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40 százalékkal emelkedett. Kiemelkedően sok önsértő fiatalt kell ellátni az intézményben - ismertették. Tudatták: az intézmény az elmúlt hónapokban új viselkedésterápiás részleget, terápiás központot alakított ki.

A napokban akkor került a hírekbe az intézmény, amikor Rózsa György kedvelt tévés személyiség a TV2 Szerencsekerék című műsorában egy millió forintot ajánlott fel a Vadaskertnek.

A kiemelt kép forrása: a Vadaskert Facebook-oldala