2024.02.24., szombat - Mátyás
Tatabánya: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

30 éves a fiatalok pszichiátriai kórháza, a Vadaskert

frisshirek.hu | 2023. február 09. - 16:36
30 éves a fiatalok pszichiátriai kórháza, a Vadaskert

Harminc éve nyílt meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház, az intézmény az elmúlt évtizedekben több mint 62 ezer gyereknek nyújtott segítséget.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben azt írták,

Magyarország egyik első, modern, kimondottan a gyermekek mentális egészségével foglalkozó intézménye az ellátás mellett alapítása óta élen jár a kutatás és a továbbképzés terén is, egyes években a továbbképző tanfolyamain 1500 szakember vett részt.

Idézték az intézmény alapítóját, Gádoros Júlia gyermekpszichiátert, aki kollégáival együtt felismerte "a gyermekpszichiátria rohamos fejlődését, és ezzel együtt a hazai ellátási körülmények fejlesztésének szükségességét". A szakember emlékeztetett: az 1980-as évek elejére felszínre kerültek olyan, a szocializmusban is létező, de figyelmen kívül hagyott társadalmi problémák, mint

  • az alkoholizmus,
  • a bűnözés,
  • az öngyilkosság,
  • a serdülők problémái.

Az addig nagy kórházi gyermekosztályok fokozatosan csökkentették ágyszámukat, miközben a pszichiátriai betegségek gyógyítására új, hatásos gyógyszereket fedeztek fel, és beköszöntött a pszichoterápiás "forradalom" is.

A problémákat ismertük, a megoldás pedig egy specializált, dinamikusan fejlődő intézmény volt

- fogalmazott Gádoros Júlia. A rendszerváltás után állami és céges forrásból, magánszemélyek adományaiból nyílt lehetőség a Vadaskert felépítésére. A funkcionális célok mellett lényeges volt, hogy az épület biztonságot, intimitást adjon és közösségi tereket biztosítson - olvasható a közleményben.

A Vadaskert évek óta telt házzal működik,

valaha 24 ágyas intézményként indult, mára 40 aktív és 10 rehabilitációs ággyal rendelkezik. Évente 1500 fekvőbeteget ápolnak, emellett 8-9 ezer ambuláns ellátás történik, és a szakmai képzések és a kutatási munkák is tovább folytatódnak - írták.

A közleményben kitértek arra, hogy a kórház új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyerekeket és fiatalokat. A Covid-járvány kezdete óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40 százalékkal emelkedett. Kiemelkedően sok önsértő fiatalt kell ellátni az intézményben - ismertették. Tudatták: az intézmény az elmúlt hónapokban új viselkedésterápiás részleget, terápiás központot alakított ki.

A napokban akkor került a hírekbe az intézmény, amikor Rózsa György kedvelt tévés személyiség a TV2 Szerencsekerék című műsorában egy millió forintot ajánlott fel a Vadaskertnek.

A kiemelt kép forrása: a Vadaskert Facebook-oldala