2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Mégis tovább épülhet az M76-os gyorforgalmi út?

Nagy Katalin, 2023. február 14. - 12:05
Mégis tovább épülhet az M76-os gyorforgalmi út?

Anno 2020 októberében adták át az M76 első szakaszát az M7 autópálya holládi csomópontja és Balatonszentgyörgy között, aztán később, 2022 márciusában az M76-os út új, közel három kilométeres szakaszát. Majd a munkálatok takarékossági okok miatt leálltak.

Akkor a 2,95 kilométeres szakaszon egy körforgalmú csomópont készült a 76 sz. főút és a 71 sz. főút csatlakozásában, valamint egy ideiglenes körforgalmú csomópont épült a szakasz végén, mely biztosítja a kapcsolatot az M76 autóút és a 76. sz. főút között az M76 autóút csatlakozó, sármelléki szakaszának elkészültéig.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Balatonszentgyörgytől Fenékpusztáig 6 felüljáró épült: kettő a Zala folyó fölé, az M76 autóúton és a 76. sz. főúton. Szintén kettő a MÁV Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk villamosított vasútvonal fölé, melyeknek köszönhetően balesetveszély nélkül lehet átkelni a vágányok felett, és nem kell várakozni míg a szerelvények áthaladnak. Egy a Balatonberényi bekötő út felett az M76 autóúton, és egy a 71. sz. főút felett a 71. sz. és a 76. sz főút körforgalmi csomópontjánál.

Készült ezen kívül 4 vidraátjáró is, melyek a kis- és közepes testű emlősállatok biztonságos mozgását biztosítják a pályatest két oldala között.

A beruházás részeként megújult a Balatoni Bringakör is mintegy 1,5 km hosszon, továbbá elkészült a Sármellék felé vezető kerékpárút első szakasza is.

A 2.95 km hosszú útszakaszt 2022 márciusában nyolcan adták át, köztük  Szabó Dezső, a kivitelező képviselője, Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházási vezérigazgató-helyettese, Manninger Jenő, akkor még Zala megye 2. számú választókerületének Fideszes országgyűlési képviselője, ma már Keszthely város polgármestere, Palkovics László akkor még innovációs és technológiai miniszter, Vigh László, Zala megye 1. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, Móring József Attila, Somogy 3. számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője, Nagy Bálint, akkor még Keszthely polgármestere ma már közlekedési államtitkár és Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere , illetve egy plébános.

Az 5,6 kilométeres szakasszal párhuzamosan zajlottak a munkák a folytatásban is Fenékpusztáig, ám tavaly kiverte a biztosítékot a zalaiak körében az a tény, hogy a kormányzati takarékoskodás, az útépítési beruházások visszavonásának köszönhetően az autóutak közül takarékossági okokból nem épül meg az M76-os autóút Fenékpuszta és Zalaegerszeg közötti szakasza.

A tervek szerint a beruházás két részből állt, az első a Fenékpuszta-Sármellék közötti 11 kilométeres, míg második a Sármellék-Zalaegerszeg keleti csomópont közötti 23,8 kilométer hosszú szakasza.

Most Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterének Facebook-posztja, bizakodásra adhat okot, ugyanis a városvezető a napokban Nagy Bálint közlekedési államtitkárral és  Dr. Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott tárgyalásokat az M76-os úttal kapcsolatban.

A polgármester Dr. Lázár János építési és közlekedési miniszterrel történő megbeszélések után azt írta:

"Bár a nemzetközi gazdasági válsághelyzet miatt egyelőre halasztó kormánydöntés született, az M76-os gyorsforgalmi út továbbépítésének előmozdítását maximálisan támogatja miniszter úr."

Majd később a Nagy Bálinttal folytatott tárgyalások után azt kommentelte:

"Államtitkár úr zalai országgyűlési képviselőként is tisztában van az M76-os gyorsforgalmi út továbbépítésének fontosságával, a megvalósításra vonatkozó új koncepció már készül."

Zalaegerszegnek persze nem csak az M7-es autópályával és Budapesttel közvetlen kapcsolatot teremtő irány a fontos, hanem a gazdasági szempontok és a hamarosan épülő METRANS logisztikai központ miatt a nyugati, ausztriai irány is

Fotó: Balaicz Zoltán Facebook-oldala