2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A kormánypárt miatt vannak nehéz helyzetben az önkormányzatok

NKSZ, 2023. február 15. - 18:20
A kormánypárt miatt vannak nehéz helyzetben az önkormányzatok

"Nem a háború, és végképp nem az Oroszország ellen meghozott szankciók miatt vannak ma nehéz helyzetben az önkormányzatok, hanem a Fidesz döntései miatt. A súlyos kormányzati elvonások és a Fidesz elhibázott energiapolitikája nehezíti meg a települések életét" - állítja Márton Roland Székesfehérvár Önkormányzatának ellenzéki képviselője, aki három pontban fogalmazta meg, hogy szerinte a kormány politikája milyen negatív következményekkel jár Fehérvár életében.  

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A Fidesz miatt vannak nehéz helyzetben az önkormányzatok - jelentette ki Márton Roland Székesfehérvár Önkormányzatának ellenzéki képviselője.
Rekordmagas adóbevételei ellenére is jelentősen szűkül a székesfehérvári önkormányzat mozgástere a Fidesz döntései miatt: az önkormányzatokat sújtó fideszes elvonások és a Fidesz elhibázott energiapolitikája miatt - tette közzé közösségi oldalán a szocialista politikus, aki három pontban foglalta össze, hogy szerinte milyen negatív hatással bír a városra a kormánypolitika. 
1., Kormányzati elvonások
A Fidesz által rendeleti úton elfogadott 2023-as országos költségvetésében összesen 969 milliárd Ft az önkormányzatok idei évi támogatása.
Ez az összeg azonban nem áll rendelkezésre teljes egészében a településeknek, mivel a Fidesz ennek az összegnek a harmadát egy mozdulattal el is veszi az önkormányzatoktól:
  • szolidaritási hozzájárulásként 237 milliárdot,
  • közműadó formájában több mint 53 milliárdot von el az önkormányzatoktól és cégeiktől,
  • ehhez jön még hozzá a gépjárműadó is, melynek 40%-a korában az önkormányzatokat illette meg: ez az idei évben 40 milliárd forintot tesz ki.
Székesfehérvártól több mint 7 milliárdot von el idén a Fidesz: az idei évben 6,6 milliárdra nő az államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás, és a gépjárműadóból is lehetne egy félmilliárdos bevétele az önkormányzatnak.
2., A FIDESZ energiapolitikája:
  • A kormány emelte meg az önkormányzatok távhődíját is. Tavaly a fűtési szezon első napjával kidobta a védett hatósági árból a távfűtéssel működő önkormányzati intézményeket. A tavalyi év utolsó negyedévében ez 11,6-szoros, az idei évtől pedig 5,8-szoros áremelést jelent.
  • Semmi sem akadályozná meg a Magyar Villamosműveket, hogy a valós árakon biztosítsa az áramot az önkormányzati szektornak, nem pedig annak a sokszorosáért.
  • Ahogy azt is megtehette volna a kormány, hogy nem márciustól, hanem már tavaly szeptembertől rögzített áron biztosítsa a földgázt az önkormányzati intézményeknek
3., A FIDESZ az önkormányzatok fejlesztéseit is el akarja lehetetleníteni:
Lázár János által benyújtott építésügyi törvény tervezete szerint minden állami beruházásnak minősül, amiben legalább ötven százalékban a központi költségvetés pénze, vagy az Európai Unió nem közvetlen forrása van benne.

Ezzel évekre leállhatnak az önkormányzati beruházások, és felszámolná a maradék önkormányzatiságot.

Székesfehérvár ellenzéki frakciója a legutóbbi közgyűlésre több javaslatot is megfogalmazott. 
Ebben a rendkívül szűk mozgástérben az önkormányzat legfontosabb feladata, hogy legalább az infláció mértékével emelje a dolgozói bérét
ne csökkenjen a munkavállalók reálkeresete!
Márton Roland arról is beszámolt, hogy az idei évtől jelentős mértékben emelkedik a fehérvári vállalkozások építményadója. A mostani közgyűlésen tárgyalt módosítás egy 370 millió forintos könnyítést tartalmazott, amely döntő részben a fehérvári multinacionális vállalatokat érinti csak.
A fehérvári kis- és középvállalkozásoknak jelentős tehernövekedéssel kell számolniuk idén, ami a rendkívül szükséges béremelések elől veszi el a forrásokat. Ezért javasoltuk, hogy

ha van 370 millió Ft adócsökkentésre, akkor ezt igazságosan kell elosztani: érdemben jutnia kell belőle a fehérvári kkv-knak, ahol a valódi foglalkoztatási problémák jelentkeznek!

Ahogy arról a frisshirek.hu is beszámolt, a közgyűlésen a béremeléses javaslatra nem reagáltak, az építményadóval kapcsolatos javaslatot nem támogatták a város kormánypárti képviselői. A fideszes többségű testület úgy döntött, hogy marad az eredeti verzió, csak néhány nagyvállalat osztozik a pénz döntő részén, azaz mintegy 300 millió forinton, adókönnyítésként. 

Fotó: okkfehervar.hu