2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Messengeren, hamis Facebook profilról csalt ki adatokat egy 17 éves fiú

Szabó Orsolya, 2023. február 15. - 15:05
Messengeren, hamis Facebook profilról csalt ki adatokat egy 17 éves fiú

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki chat üzeneteken keresztül megszerzett bankkártya adatokkal élt vissza.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A megállapított tényállás szerint - az elkövetés idején 17 éves - férfi még 2021. március-június között hamis Facebook profilokról kezdeményezett Messenger beszélgetéseket. 2021 márciusában egy tatabányai, áprilisban egy apostagi, júniusban pedig egy nagyberki sértettet hitegetett azzal, hogy őket ingyen pénzhez juttatja.

A férfi kérésére a sértettek megadták bankkártya adataikat, amelyeket felhasználva internetes vásárlásokat, pénzfeltöltést és utalást kezdeményezett. A három sértettnek összesen 171.771 forint kárt okozott, amelyből 61.071 forint megtérült.

A bíróság a vádlottal szemben 3 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt 1 év – fiatalkorúak fogházában letöltendő – szabadságvesztést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. 

A büntetővégzés jogerős- tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, Dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay