2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Előre figyelmeztették a vendéglátósokat Keszthelyen, hogy ne adjanak helyet a momentumosoknak

Nagy Katalin, 2023. február 16. - 11:48
Előre figyelmeztették a vendéglátósokat Keszthelyen, hogy ne adjanak helyet a momentumosoknak

Visszaköszön Kádár és Rákosi rendszere, vissza az '50-es évekbe? Veti fel "Látlelet Magyarországról 2023-ban" felütéssel kezdődő nyílt levelében Tompos Márton a Momentum frakcióvezető-helyettese és szóvivője. A momentumosok egy fórumot szerettek volna tartani Keszthelyen, de nem találtak erre alkalmas helyet. Sem kocsma, sem étterem, sem semmilyen bérelhető helyiség nem nyitotta meg a kapuit előttük. A tulajdonosokat valakik előre figyelmeztették, hogy ki ne merjék adni részükre helyiségeiket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Keszthelyt is átlengi a narancsköd?

Hol van a folyamatosan harsogott demokrácia, ha a helyi városvezetés bármit el tud intézni egy telefonhívással és "markában tartja" a vállalkozások vezetőit is? - teszik fel a kérdést a keszthelyiek. Tompos Márton szerint elképesztő, hogy ilyen ma megtörténhet Magyarországon. Levelét közzétesszük:

Zala megyébe, Keszthelyre szerveztünk egy fórumot a zalai momentumosokkal közösen. Pontosabban csak szerveztünk volna, mert a helyet, ahová korábban többször is jártak a helyi tagjaink, “figyelmeztették”. Későbbi telefonhívások után az is kiderült, hogy ez nem csak egy egyszerű partizánakció. Keszthelyen több szóba jöhető kocsmát, kávézót és rendezvényházat is felkerestek “valakik”.
Jobb híján várost kellett váltanunk, hogy találjunk egy “bevállalós” tulajdonost. Elképesztő. Ilyenekkel foglalkoznak, hogy nehogy megjelenjen egy ellenzéki politikus, aki a helyiekkel érintkezhet személyesen is. Teszik ezt egy gazdasági válság közepén. Egy háborúval a szomszédban. És zsinórban a negyedik kétharmad után.
Mindenki emlékezzen erre a történetre majd akkor, amikor ismét dönteni kell az ország jövőjéről. Újabb lépéseket akarunk tenni visszafelé az ‘50-es évekbe, vagy megadjuk a lehetőséget magunknak és a gyerekeinknek, hogy egy 21. századi Magyarországban tudjanak élni?
Kultúrországokban a különböző véleményű embereket nem megfélemlítik vagy ellehetetlenítik, hanem elfogadják a létezésüket, tiszteletben tartják őket és vitatkoznak is egymással azok, akik nem értenek egyet. Mi egy ilyen országot akarunk építeni, egy 21. századi, szabad és modern Magyarországot. Nem pedig Kádár és Rákosi rendszerét akarjuk viszont látni…

Molnár Tibor a KÉVE, azaz a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Szervezet alelnöke, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja is hozzászólt Tompos Márton nyílt leveléhez, soraiban azt írta, szolidaritást vállal velük, majd bővebben is kifejtette véleményét.

Keszthely lassan hasonlóan rossz hírű lesz, mint a rendszerváltás előtti "Pol Pot megye", azaz Csongrád. A jelenkori pártállam néha nem is olyan láthatatlan keze ugyanis már nem csak a helyi intézményrendszert tartja szorosan fogva, hanem elér a magánvállalkozásokig is, ha éppen egy ellenzéki rendezvényt kell ellehetetleníteni. "Baráti" figyelmeztetések, telefonhívások, "nem kéne" üzenetek hatására ugyanis a Momentum kénytelen volt más városba vinni Keszthelyre tervezett rendezvényét, mivel az eredetileg lefoglalt és több más, szóba jöhető vendéglátó egység is elzárkózott fogadásuktól.
A helyi média észak-koreai típusú hozzáállása is a hatalom bebetonozását szolgálja, akárcsak a független polgármesterjelölt elijesztése a nyári időközi választás egyszereplőssé tétele érdekében. Mindent le kell zsírozni, le kell tutizni, hogy még véletlenül se kerülhessen homokszem a hatalmi gépezetbe.
Kádár népe pedig immár Orbán népe: vagy boldogan simulnak bele a rezsimbe, vagy meghúzzák magukat, az ő szabadságukért is küzdő ellenzéki harcosok erőfeszítéseire pedig csak gúnyosan legyintenek. Így lesznek a polgárokból zsellérek - pont fordítva, mint Benda Gyula Keszthely újkori társadalomtörténetéről szóló alapművének címe (Zsellérből polgár).
A Momentum politikájával, különösen a más ellenzéki szervezetekkel szembeni kényszeres kezdeményezésversenyükkel, "mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter" hozzáállásukkal, egyoldalúan bejelentett akcióikkal, a régi pártoktól gyorsan eltanult háttér alkujaikkal nem tudok rokonszenvezni, azonban mint minden demokratikus erőt, őket is megilleti annak a joga, hogy kulturált körülmények között találkozzanak a választópolgárokkal.

Fotónk illusztráció, forrás: Facebook