2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Ikrek szállítására is alkalmas speciális koraszülöttmentő áll üzembe Zalaegerszegen

Kovács Tamara, 2023. február 20. - 11:26
Ikrek szállítására is alkalmas speciális koraszülöttmentő áll üzembe Zalaegerszegen

Magyarországon először helyeztek üzembe Zalaegerszegen olyan koraszülöttmentő járművet, amely egyszerre két ellátásra szoruló újszülöttet is szállíthat - tájékoztatta a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. A zalaegerszegi székhelyű alapítvány Zala és Vas vármegyében, illetve Somogy egy részén koraszülöttmentéssel, valamint gyermek-intenzívgyógyítással és -rehabilitációval foglalkozik.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szervezet legfontosabb feladata annak a speciális koraszülöttmentő-autónak a működtetése és személyzetének biztosítása, amely 2010 óta több mint 1500 alkalommal mentett gyermekéletet.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban működő Perinatális (újszülött) Intenzív Centrum biztosítja a 24 órás folyamatos koraszülöttmentést, vagyis a kritikus, súlyos állapotú koraszülöttek és újszülöttek szállítását a megyei centrumokba.

Az eddig egy mentőautóval rendelkező alapítvány az elmúlt évben nyert 102 millió forintos támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán, amelynek révén megvásárolták az új mentőautót, illetve annak speciális felszerelését. A napokon belül üzembe álló jármű különlegessége, hogy az alapítvány és a Profile Vehicle Magyarország közös fejlesztésének köszönhetően egyszerre két inkubátor biztonságos szállítására lett kialakítva.

A kilenc magyarországi koraszülöttmentő centrum közül először Zalaegerszegen megvalósított fejlesztéssel egy ikerszülés esetén a két csecsemő időkésedelem nélkül, egyidőben szállítható a területi kórházból a Perinatális Intenzív Centrumba. Az egyik inkubátorban a legmagasabb műszaki és orvostechnológiai követelményeknek megfelelő ellátás, a második inkubátorban pedig szubintenzív szintű ellátás biztosítható - írta az MTI.

A ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépületében a hétvégén megrendezett Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány jótékonysági bálján, a város vezetői jelképesen adták át a több mint 100 millió forint értékű mentőautókat.

A Zaol közben arról írt, hogy a bál alkalmából az alapítvány díjakkal ismerte el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermekosztályán dolgozó szakemberek munkáját és hivatástudatát.

Lelkes segítő díjat kapott Tóth Anikó védőnő. Tündérkéz díjban és Odaadó gondoskodással a gyermekekért nővér-ösztöndíjban részesült Maár Andrea Zsófia, gyermekápoló, sürgősségi szakápoló, valamint Vargáné Németh Krisztina, csecsemő- és gyermekápoló, illetve Zsohárné Németh Tünde, csecsemő- és gyermekápoló. "Gyógyító mosoly" díjban és Hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért orvos-ösztöndíjban részesült dr. Beregszászi Andrea.

Fotók: Vigh László Facebook-oldala