2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Mi lesz veled Zalakerámia?

Nagy Katalin, 2023. február 23. - 16:09
Mi lesz veled Zalakerámia?

Meginoghat egy újabb zalai, nagy múltú cég? Nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz az importot támogatja a hazai gyártás helyett, ugyanis a kormányzati intézkedések a hazai termelők helyett az importot hozták jobb helyzetbe.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Sajnos a Zalakerámia pénzügyi mutatóiból már észrevehető a lejtő, ők lehetnek a legsérülékenyebbek az új szabályozás következtében. Az alapanyag, az energia ára is jelentősen tovább nőtt 2022-ben, ahogy a munkaerő költsége is, így várhatóan több milliárdos veszteséget kell lenyelniük. Ráadásul az új szabályok szerint 2023 februárjától a 2020 januári áraiknál csak 42 százalékkal adhatják drágábban a termeiket, az e feletti bevételük 90 százalékát elvonja az állam.

A kormányzat 2021 júliusától egy olyan szabályozást vezetett be, aminek keretében az általuk meghatározott árnál drágábban értékesítő vállalatok az e feletti bevétel 90 százalékát kiegészítő bányajáradék formájában be kell fizetniük a költségvetésbe.

Mindez csak a hazai termelőkre vonatkozik, az importra nem. A magyarországi termelők helyzetét az is nehezíti, hogy ezt a járadékot még az export után is be kell fizetniük, így nem csak itthon, de külföldön is versenyhátrányba kerülnek. Sőt, ha mégis lenne kivitel, ahhoz még a kormányzat jóváhagyását is kell kérni - írta a G7.

Ellehetetlenítik a hazai cégeket?

A zalaegerszegi cég is érintett abban, hogy az alapanyagként használt gipsz, kavics és homok után már ma is jelentős bányajáradékot fizetnek a kitermelők, amit aztán a 90 százalékos büntetőadóval növelten kell megvenni a csempegyártóknak vagy mészgyártóknak, így a Zalakerámiának is. Rajtuk kívül hazánkban még összesen 33 vállalatot érint a helyzet.

A G7 úgy fogalmazott, hogy három legnagyobb vállalat adta az értintett szektorok bevételének 90 százalékát, ezek mind külföldi tulajdonban vannak, ebből kettő cég is zalai:

  • Az égetett tégla- és cserépgyártásban vezető szerepet betöltő Wienerberger Téglaipari Zrt, aminek az osztrák Tondach Beteiligungs GmbH a tulajdonosa
  • A Lentiben tetőcserepeket gyártó és forgalmazó Creaton South-East Europe Kft., ami a német CREATON Berchtold & Ott csoporthoz tartozik a Clay Tiles Europe S.A.S.-en keresztül
  • A Zalakerámia, ami az osztrák Lasselsberger csoport tulajdona.

A fenti cégek közül már 2021-ben is veszteséges volt a Zalakerámia. A magas energiaárak és az alapanyagok különadókkal terhelt költsége különösen őket viseli meg. A G7 szerkesztősége kereste a céget azzal kapcsolatban, hogy mit gondolnak az új szabályozásról, el kívánják-e adni a magyar részesedést, de a cikk megjelenéségi nem kaptak választ.

A Zalakerámia Zrt. ma már az egyetlen hazai burkolólap gyártó. Fő tevékenységük: fal- és padlóburkoló lapok, gres lapok, dekor lapok gyártása, kül- és belföldi forgalmazása, valamint a saját tulajdonban lévő bányák üzemeltetése. Kevés olyan magyar márka van a hazai piacon, amelyről elmondható, hogy generációk ismerik és kategóriájában fennállása óta piacvezető.

Jelenleg formátumtól függően 7,5-8,0 millió négyzetméteres gyártókapacitással rendelkezik két gyáregységben: a Nógrád megyei Romhányban gres padlóburkoló lapot, Zala megyében, a tófeji gyáregységében beltéri falburkolólapot állítanak elő. A vállalat székhelye: Tófej.

Fotónk illusztráció: Pixabay