2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Bűn és bűnhődés - a kommunizmus áldozatainak emléknapja

, 2023. február 25. - 14:45
Bűn és bűnhődés - a kommunizmus áldozatainak emléknapja

A modernkori történelem során számtalan tézis látott már napvilágot arról, hogy mely ideológia szedett több áldozatot az évszázadok során, de minden -izmust és létező adatot felülmúl az, hogy a butaságnál aligha van kártékonyabb és „hatékonyabb” tömegpusztító fegyver. Bár, az izmusok elve is nagyjából ezen alapszik. Magyarországon 2000 óta nyilvánították február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Hogy miért is?! Olvasson tovább!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Országgyűlés, első Orbán kormánya 2000. június 13-án elfogadott határozata szerint február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Az időpont arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát. Kovács a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkára volt és országgyűlési képviselőként mentelmi jog védte, amit semmibe vett a szovjetek által támogatott magyar kommunista bábpárt. A szovjetellenes kémkedéssel és ellenkormány alakításával megvádolt Kovács Bélát 1951-ig magyarországi és ausztriai börtönökben őrizték, majd 1952-ben a Szovjetunióba vitték, és bírósági tárgyalás nélkül 25 év kényszermunkára ítélték – olvasható a történelmi hírportál – a múltkor hasábjain.

A világban vagy százmillió, Kelet-Európában negyven év alatt egymillió ember halála szárad a kommunista pártok lelkén. ‘56 óta csak Magyarországról legalább 700 ezer embert deportáltak, amelyből háromszázezren sosem tértek haza.

Kovács deportálásával, valójában ekkor hunyt ki a demokrácia már akkor pislákoló lángja és kezdődött el egy olyan sötét éra, amit sajnos mi is, de szüleink is testközelből megismerhettünk. Mint minden rezsimnek, a kommunizmusnak is voltak haszonélvezői, szépszerével mentettek át büntetlenül gigászi vagyonokat is a rendszerváltás utánra, sőt némely káder, még politikailag is rehabilitálni tudta magát. Köszönhetően a szelektív memóriának és a kollektív agymosásnak.

Ma, ezen a napon emlékezni kell arra az átkos időszakra, amikor nemcsak a mindennapjaikat tették tönkre szüleinknek, nagyszüleinknek, hanem a jövőjüket is elvették millióknak, sorsukról diktatúrák boszorkánykonyájában dönthettek büntetlenül a nagyhatalmak. Emlékezzük és főleg ne feledjük el, hogy a közvetlen szomszédunkban dúló háborút indító agresszor egyik elődjének, főleg Sztálin nevéhez fűződnek ezek a horribilis számok.

Egy ilyen világ mértékű újabb genocídium csak józan ésszel és a múlt hibáiból okulva kerülhető el.  

Fotó forrása: https://www.facebook.com/ferenc.zetenyicsukas