2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 12o - 15o
Az ország 19 megyéjében

A kormányzat munkatársa szivárogtatta ki a KSH adatait

frisshirek.hu | 2023. március 01. - 08:45
A kormányzat munkatársa szivárogtatta ki a KSH adatait

Kiderült, hogy dr. György László kormánybiztos titkárságának munkatársa továbbított egy embargósnak minősülő Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) származó adatot február elején - írta meg a kormány válaszát képviselői kérdésre a Telex.

2023. február 3-án a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelő kormánybiztos titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH adatot.
Hozzáférését a hasonló adatokhoz azonnali hatállyal megvonták

- válaszolta a kormány Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének írásban benyújtott kérdésre, amelyet Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek címzett: Az Ön minisztériumához tartozó titkárságról küldték tovább a Makronómnak a KSH embargós adatait?

A frisshirek.hu-n is beszámoltunk róla, hogy egy hivatalosan csak február 6-án megjelenő kiskereskedelmi adatközlését már február 4-én kikerült a sajtóhoz. Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti képviselője feljelentést is tett az ügyben, a Központi Statisztikai Hivatal pedig belső vizsgálatot indított.

A Telex cikkében emlékeztet, hogy a Tóth Bertalannak írt válaszban megadott kormánybiztosi pozíciót György László tölti be, így az ő titkárságáról kerülhettek ki időnek előtte embargós adatok a nyilvánosságba a kormányközeli Makronóm Intézet közlésében.

A kiemelt kép forrása: MTI / Lehoczky Péter