2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Tizenháromszor szúrta meg, a kés pengéje is benntörött a megkéselt férfi nyakában

Kovács Tamara | 2023. március 08. - 13:01
Tizenháromszor szúrta meg, a kés pengéje is benntörött a megkéselt férfi nyakában

Nem jogerősen 17 év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki az éjszaka közepén, ittasan rátámadt a volt élettársára és annak párjára.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a nővel először baráti, majd élettársi kapcsolatban állt, ami nem volt harmonikus. A kapcsolatuk alatt a nő viszonyt folytatott egy másik férfivel, amiről az egykori párjának is tudomása volt. A nő időközben a gyakori viták miatt a vádlottól elköltözött egy önkormányzati lakásba, azonban a két férfivel továbbra is tartotta a kapcsolatot. A vádlott és közte egy „se veled, se nélküled” viszony alakult ki, s a férfi többször is kísérletet tett a kapcsolat helyreállítására, nem tudott beletörődni, hogy a nő nem kívánja folytatni a viszonyt.

2021. július 15-én a vádlott elment a sértetthez, s mivel a ház előtt állt a másik férfi gépkocsija, hazament. Otthon italozni kezdett és Viber üzeneteket küldözgetett a nőnek, aki nem válaszolt. A férfi elhatározta, hogy számon kéri a sértettet, és hajnali 1 óra után egy kb. 21 cm pengehosszú konyhakéssel visszament hozzá. Ekkorra már a nő és a barátja elaludtak. A vádlott a ház ajtaját berúgva késsel a kezében berohant a hálószobába, felkapcsolta a villanyt és azt kiabálta, hogy „Megöllek, …megdöglesz!”, majd a vádlott rátámadt az ágyból éppen felkelni szándékozó férfira és több helyen - fején, vállán, felsőtestén, karján, nyakán - megszúrta. A nyakat ért szúrás során a kés pengéje eltörött és annak egy 25 mm-es darabja a férfi nyakában maradt. Mindhárman dulakodni kezdtek, ennek során több kisebb szúrás érte a sértett férfit és a vádlott a nőt is megütötte.

A zajra a nő gyermekei felébredtek, akik az anyjukkal együtt kimenekültek a házból. A vádlott a nő után ment és a letört pengéjű késsel a kezében azt kiabálta a nőnek, hogy megöli.

Az asszony a szomszédos házba futott, ahová a vádlott ordítva követte, haját cibálta. A nőnek sikerült a kést kiütni a férfi kezéből, mire ő egy húsklopfolót vett ki a fiókból, ám ezalatt az asszony kimenekült a házból és a vérző párjával, illetve a gyermekeivel kocsiba ültek. A vádlott beugrott az autó hátsó ülésére és tovább bántalmazta a sértetteket egészen addig, amíg a nő párja ki nem rángatta őt az autóból, együttes erővel lefogták és hívták a 112-es segélyhívót, amelyet időközben már a szomszéd is értesített. A nő zúzódásos és felületi sérüléseket, míg a férfi - akit összesen 13 alkalommal szúrt meg a vádlott -, súlyos, közvetlen életveszélyt okozó sérüléseket szenvedett. A szúrások többsége felületi, szúró, metszett, nem célzott vágás volt, de a nyaki sérülése az orvosszakértő szerint olyan súlyos volt, hogy csak a véletlenen múlt, hogy nem okozott halálos sebet.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2023. március 7. napján hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és 17 év fegyházbüntetésre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság az ügyészség indítványával szemben a különös kegyetlenséget nem látta bizonyíthatónak, mivel a szúrások nagy része vaktában történt, illetve a penge hegye már a bántalmazás elején letört, így a kés nem volt alkalmas halálos sérülés okozására.

Az ítélet meghozatalakor enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi nárcisztikus személyiségzavarban szenved - ám ez nem befolyásolta a cselekmény felismerésében -, kisebb nyomatékkal, hogy büntetlen előéletű, a nő nem sérült meg súlyosan, s az ő esetében a cselekmény kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülményként, hogy a vádlott ittasan, kitartóan, gátlástalan módon követte el a cselekményt, amelyet előre eltervezett. Az éjszaka közepén tört rá az alvó sértettekre, így csökkentve a védekezésük lehetőségét. A történteket végigélte a nő két kiskorú gyermeke és a vádlott a szomszédok nyugalmát is súlyosan megzavarta, bennük riadalmat keltett.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és a védője fellebbezett, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fenn-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay