2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A nyári aszály volt tavaly a katasztrófavédelem legnagyobb kihívása

frisshirek.hu, 2023. március 10. - 19:45
A nyári aszály volt tavaly a katasztrófavédelem legnagyobb kihívása

Évértékelő állományértekezletet tartott a a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március 9-én Szolnokon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A 2022-es év is tartogatott nehézségeket, ám a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság a vállalt feladatait maradéktalanul el tudta látni, a közvélemény legnagyobb megelégedésére

- összegezte az elmúlt esztendő tevékenységét Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a szervezet március kilencedikén tartott évértékelő állományértekezletén. Az igazgatóság első embere kiemelte, hogy

a legnagyobb kihívást tűzoltási és hatósági szempontból is a nyári aszály jelentette.

Emiatt a vármegye egyes területein kritikus vízellátási problémák jelentkeztek, de a rendkívül száraz időjárás a káresemények alakulásán is lenyomatot hagyott:

tavaly meghaladta a négyezer-hétszázat a káresemények száma, amely 26 százalékkal több, mint 2021-ben. Ezek közül kiemelkedtek a szabadtéri tüzek,

melyekből hétszer nagyobb terület égett le 2022-ben, mint a megelőző esztendőben. Tavaly vármegyénkben összesen több mint 1 800 katasztrófavédelmi hatósági eljárás indult és mintegy 1 500 ellenőrzést folytattak le a szakemberek. Az eljárások között 145 nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás szerepelt - tette hozzá az ezredes.

Matuska Zoltán az önkéntesség fontosságát hangsúlyozva elevenítette fel, hogy az elmúlt évben vármegyénk húsz önkéntes tűzoltó egyesülete közel 310 káreseménynél avatkozott be. Ugyanekkor a térségben működő 47 önkéntes mentőszervezet pedig 49 esetben lett bevetve, főképp viharkárok felszámolásánál.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek a központi költségvetésből összesen közel 17,5 millió forint pályázati forráshoz jutottak.

A múlt év fontos infrastrukturális fejlesztései között említette az igazgató a vármegyei igazgatóságnak, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltségnek és hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó épület energetikai korszerűsítését és áramfejlesztőjének cseréjét, a karcagi tűzoltólaktanya melegvíz-ellátásának modernizálását, valamint a tűzoltó-gépjárművekbe szerelt új fedélzeti döntéstámogató rendszereket is.

Az évértékelő értekezlet zárásaként Matuska Zoltán megköszönte a teljes személyi állománynak, valamint a társszervezeteknek a 2022-ben végzett munkát; egyben reményét fejezte ki, hogy a sikeres együttműködés és a tevékenység eredményessége ugyanezt a színvonalat tartja meg 2023-ban is - zárta beszámolóját a katasztrófavédelem.

A kiemelt kép forrása. katasztrofavedelem.hu