2024.04.17., szerda - Rudolf
Tatabánya: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ez érdekes: végre kiderült, miért ilyen drága Magyarországon a benzin

frisshirek.hu | 2023. március 21. - 20:21
Ez érdekes: végre kiderült, miért ilyen drága Magyarországon a benzin

Februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A nagy árrés miatt drágább az üzemanyag Magyarországon, mint a környező országokban – a jegybank friss elemzése szerint. A kutasok azt mondják, kénytelenek az autósokra hárítani a megemelt különadókat és az árstop miatti veszteségeiket.

A nagy árrés miatt drágább az üzemanyag Magyarországon, mint a környező országokban – a jegybank friss elemzése szerint, szemlézte az rtl.hu.

Februárban hazánkban már 70 százalékkal magasabb a benzin, mint a környező országokban.

A kutasok kénytelenek a lakosságra, cégekre terhelni a kormány által megemelt különadókat, és persze az árstop miatti veszteségeiket.  

Egyelőre nem látszik a kútoszlopokon, hogy 

5 nap alatt 13 százalékkal, 15 havi mélypontra zuhant az olaj világpiaci ára.
  • Romániában 76,
  • Szlovéniában 70,
  • Horvátországban 31 forinttal kedvezőbb az átlagár.  

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója az RTL-nek nyilatkozva hozzátette, hogy januárban és februárban még Ausztria és Szlovákország is olcsóbban adta a benzin árát, mint a hazai kutak, természetesen beleértve a orosz-ukrán háború egyik nagy nyertesét, a Molt.  

A jegybanki elemzés az okokat a magas áfakulcsban és az uniós minimumnál kevesebb arányú jövedéki adóban látja. Azt is írják, az árrés magasabb nálunk, mint máshol. Úgy számolnak, februárban literenként 170 forint volt a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintra rúgott – tehát 70 százalékkal nagyobb.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hozzátette: mindezen kívül az árakban megjelennek a az új, illetve meglévő és megemelt különadók is, amit kénytelenek áthárítani az autósokra.

A kisbenzinkutasok szervezete az okokat hasonlóan látja, hozzátéve, a bérköltségük és a rezsiszámlájuk tavalyi emelkedését is idén fizettetik meg az autósokkal, a majdnem 13 hónapig tartó üzemanyagárstop megszüntetése után.

A jegybank elemzésében azt is kimutatta, hogy a magas felárhoz „az üzemanyagár-sapka versenycsökkentő hatása is hozzájárulhatott”. 

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy értékelik utólag az állami beavatkozást. Válaszukban azt írják, „az orosz-ukrán háború” miatt döntöttek „2021 novemberében az üzemanyagok árának rögzítéséről”. 

Arra a mai napig nem tudnak, nem kívánnak magyarázatot adni, hogy miért kellett az orosz-ukrán háború kezdete előtt már hónapokkal korábban bevezetni az ársapkát. 

Fotó: holtankoljak.hu