2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Somogyba látogatott Novák Katalin

Hajmási Judit | 2023. március 23. - 15:30
Somogyba látogatott Novák Katalin

Somogy vármegyében járt Novák Katalin köztársasági elnök. A mai napon járt már Andocson, Balatonbogláron és Fonyódon is.

A kétnaposra tervezett látogatás első napján megtekintette az andocsi zarándokközpontként ismert Nagyboldogasszony-bazilikát – írta meg az MTI.

Az elnöki út következő állomása Balatonboglár volt, amiről a közösségi oldalán a következő módon számolt be Novák Katalin:

A lengyel-magyar barátság túlél minden megpróbáltatást - ma van a lengyel–magyar barátság napja.

Somogyi látogatásom kezdetén Balatonbogláron, a Lengyel–Magyar Barátság Házánál emlékeztünk a két nemzet közötti megbonthatatlan barátságra. Köszönöm, hogy lengyel barátaink is eljöttek a megemlékezésre.

Délután telefonon egyeztetek Andrzej Duda lengyel elnökkel, hogy az emléknapon megerősítsük a két nemzet közötti történelmi köteléket.

A mai koszorúzás helyszíne is szimbolikus, mert annál a balatonboglári épületnél tartottuk, amelyben Varga Béla egykori plébános megszervezte az ide menekülő lengyelek oktatását. A II. világháború elején több ezer menekülő lengyelt fogadott be Magyarország, többek között id. Antall József helytállásának köszönhetően.

A koszorúzáson jelen volt a város vezetőségén kívül Németh Szilárd is, aki korábban könyvet is írt a lengyel-magyar barátságról.

Fonyódon az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező Szaplonczay sétányra látogatott az elnökasszony, a pályázati pénzből felújított terület átadóján mondott ünnepi beszédet.

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek - mondta a köztársasági elnök az MTI közleménye szerint.

Fotó: Facebook / Novák Katalin