2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Hűséges gólyapár Dömösön: Szofi hatodszorra tért vissza sérült párjához

frisshirek.hu, 2023. március 24. - 19:30
Hűséges gólyapár Dömösön: Szofi hatodszorra tért vissza sérült párjához

2016 áprilisában lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, akinek Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője a Macus nevet adta.
Rehabilitációja után a gólya nem vonult el telelni, mert sérülése maradandónak bizonyult: azóta sem tud repülni - írja a Sokszínű Vidék.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Márton András, a BirdMania mentőközpont tulajdonosa 2017 kora tavaszán készített egy fészekállványt a madárnak abban a reményben, hátha “beköltözik hozzá egy menyecske”. Kívánsága teljesült: még akkor áprilisban megérkezett a tojó, Szofi, aki négy fiókának is életet adott e csodás szerelem után. s csodát: az év áprilisának közepén érkezett is a tojó, akit Szofinak keresztelt a madármentő. Abban az évben négy fiókát hozott a gólyaszerelem.

Szofi azóta bár minden év nyár végén elrepül Afikába, de hűségesen visszatér párjához tavasszal, Macushoz, aki már nagy-nagy izgalommal és örömmel várja őt a dömösi kertben.

Szofi 2022-ig ötször érkezett vissza párjához, idén március 23-án délután 4 órakor pedig immár hatodszor landolt hosszú vándorútja után a dömösi fészekben - írja a lap, aki kiszúrta Márton András örömhírét a Facebook-oldalán.

Az idei évben érkezett meg legkorábban Szofi, eddig március 30. volt a legkorábbi időpont, de volt, hogy csak április 7-én érkezett meg tavaly. 

A gólyapár eddig 22 fiókát nevelt fel.