2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Lombkoronasétányt terveztek, tarvágás lett belőle - magyarázkodik a polgármester

frisshirek.hu | 2023. március 24. - 17:30
Lombkoronasétányt terveztek, tarvágás lett belőle - magyarázkodik a polgármester

Bár lombkoronasétányt terveztek hatvanmillióból Nyírmártonfalván, de eközben tarra vágták körülötte az erdőt az Átlátszó videóriportja szerint.

A lap újságírói mindössze egy kutyába botlottak a falu külterületén, miközben egy olvasói fotó szerint tavaly februárban még megvoltak itt a fák. A Google Earth műholdfelvételei is egy erdőt mutatnak, a fákat tehát valószínűleg tavaly nyáron vágták ki. Az EU-támogatást Filemon Mihály, a falu polgármestere nyerte el magánszemélyként, a kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt még 2021-ben, melyre a kérelmet még 2018-ban nyújtotta be. A közbeszerzési értesítőben a VP4-8.5.2-17 azonosítójelű uniós felhívást tüntetik fel mint forrást. Az uniós támogatások keresőjében viszont a Filemon-féle lombkorona sétányt a Széchenyi 2020 VP program alatt a VP-8.5.1-17 azonosító alatt található. A történet talán legérdekesebb eleme, hogy a telek szitén a polgármester birtokában áll, 16,5 hektáros erdőként feltüntetve a tulajdoni lapon. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és az Átlátszó újságírói felkeresték a polgármestert a hivatalban, azt szerették volna megtudni, hogy miért magánszemélyként pályázott, és hogy a sétány elnyerte-e már végső állapotát. Némi huzavona után Filemon Mihály azt üzente az ügyről érdeklődő Hadházynak, hogy semmi köze hozzá, mire költi az uniós támogatásokat.

„Van itt minden, csak lombkorona nincsen”, fogalmazott a riportban Hadházy Ákos. A Facebook-bejegyzésében pedig azt írta

„Világszám, egyszeri és megismételhetetlen: ERDEI LOMBKORONA SÉTÁNY ÉS ERDEI PIHENŐPARK EGY TARVÁGOTT »ERDŐ« KÖZEPÉN, EGYETLEN DARAB ÁRVA FA NÉLKÜL, 65 MILLIÓ FORINT EU-S PÉNZBŐL. (...) Nyírmártonfalva fideszes polgármestere mert nagyot álmodni, elnyerte magának a pénzt és megcsinálta az ország leghülyébb EU-s projektjét - pedig a verseny nem kicsi ezért a címért.”

Mint az Átlátszó írja, a közeli Nyíradonyban eközben a megyei önkormányzat fideszes alelnöke, Tasi Sándor kapott bruttó 61,5 milliós támogatást erdei kirándulóhelyre, tájházra és lombkoronaösvényre. Az ösvényt egy fiatal telepített erdőbe építették. A politikus mindehhez hozzátett 6,7 millióért egy árnyékos építményt is, amely lovaglás közbeni pihenésre nyújt lehetőséget.

A fideszes polgármester ezek után még a megyei Kesma-lapnak is kénytelen volt némi magyarázattal előállni, írja Hadházy Ákos posztjában:

"szerinte ez egy erdőközjóléti beruházás, amit jótékonyságból tett, hogy a nagyközönség is élvezhesse az ő privát erdejét.
-nagy pech, hogy amire megkapta a 60 milliót, pont elöregedett az erdő, és hát ki kellett vágni sajnos. Mit volt mit tenni, hát kivágták.
-de megígérte, hogy majd újra ültetnek fákat és így kis szerencsével 5-10 év múlva megint lehet a lombok között sétálni Nyírmártonfalva határában. (mondjuk ehhez az kell, hogy a kezeletlen, ingatag tákolmány kibírja addig)."

A "lombkoronás" polgármester nyíltan beismerte a csalást, hiszen "az 50 millió forint EU-s támogatásból, a sajátjával szomszédos telekre épített vendégházát ugyanis azzal próbálta védeni, hogy a VENDÉGHÁZ SEMMILYEN KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGET NEM VÉGZETT. Ez így a nyílt beismerése a csalásnak: nagyon sok fideszes politikus vagy családtagja kapott ugyanis horribilis támogatásokat „vendégházra“. Ezeket eleve csak öt évig kötelező üzemeltetni, utána azt csinálnak vele, amit akarnak. Vannak viszont, akik még az öt éves látszatra sem adnak, hanem azonnal elkezdik használni az ölükbe pottyantott ingatlant, vagy egyszerűen csak „pihentetik“ (ők néha kreatívak, a látszat kedvéért meghirdetik a szállást az interneten, de vagy horribilis árakat adnak meg, hogy elrettentsék a turistákat, vagy egyszerűen mindig foglaltra jelzik azt, biztos, ami biztos)" - írja Hadházy Ákos. 

A 444.hu pedig megtalálta a politikus 2014-es választási plakátját, amelyen Filemon egyértelművé tette, hogy mi az igazi erőssége: az Európai Uniós források lehívása.