2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Nyolcvanmillió forinttal támogatta a magyar kormány az erdélyi Kistemplom felújítását

Sztipán Orsolya, 2023. március 26. - 20:10
Nyolcvanmillió forinttal támogatta a magyar kormány az erdélyi Kistemplom felújítását

Két évszázad alatt bőven keletkeztek olyan részek a marosvásárhelyi Kistemplom épületén, amelyek renoválásra szorultak. Felújították többek között a víz-és fűtésrendszert, valamint a hangosítási technikát is fejlettebbre cserélték.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A magyar kormány nyolcvanmillió forinttal járult hozzá az erdélyi templom felújítási költségeihez. A több mint száz év után megvalósított felújításhoz továbbá az egyházkerület támogatása és a hívek adománya is hozzájárult - írja a vajma.info.

Több mint kétszáz év telt el azóta, hogy Marosvásárhelyen letették a Kistemplom alapkövét. 1815-ben kezdték építeni a református templomot, majd 1823-ban az ablakokat, 1829-ben pedig a tornyot helyezték a helyére. A templom felszentelése 1830. szeptember 12-én történt meg. A Kistemplom elnevezés onnan ered, hogy a város két református temploma közül ez volt a kisebb a maga 42 méter magas tornyával, és 35 méter hosszával. A templomban hétszázan férnek el.

Felújítását csodának minősítette beszédében a református gyülekezet vezetője, aki köszönetet mondott a vasárnapi istentiszteleten mindazoknak, akik támogatásukkal, imájukkal hozzájárultak a Kistemplom újjáépítéséhez - írja a szekelyhon.ro. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, de ott volt a csíkszeredai konzul, Perczel László is.

Lakatos Péter lelkipásztor kitért rá, 2009-ben döntöttek arról, hogy a Kistemplom felújításra szorul, és ekkor kezdtek terveket készíteni, adományokat gyűjteni, és megszerezni az engedélyeket. A felújítási munkák első része 2014-ben kezdődött el.

A református lelkész beszédében szóba hozta azt is, hogy nem mindenki hitt a „csodában”, voltak, akik kételkedtek a feljítás sikerében. 

Az évek során voltak kételkedők, okoskodók, olyanok, akik azt mondták, hogy csodára lenne szükség, hogy a terv megvalósuljon. 2017-ben bekövetkezett a csoda, 80 millió forintos támogatást hagyott jóvá a magyar kormány a munkálatokra.

Az újjászületett Gecse utcai Kistemplom keresztelővel indította hálaadó istentiszteletét. Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke felhívta a figyelmet, hogy az épületre minden hívőnek egyaránt vigyáznia kell.

Az ige arra figyelmeztet, hogy Jézus kell legyen a fundamentum, a család, a közösség, a nemzet, a gyülekezet alapja. Ez a megmaradásunk záloga.

Lakatos Péter, a gyülekezet lelkipásztora azt is elmondta, hogy felújították az épület fűtés- és villamossági rendszerét, valamint a hangosítási technikára is jutott a pénzből.

A püspöki beszédet követően Kató Béla megáldotta Marosvásárhely felújított egyházi épületét, a Kistemplomot.

Fotók: facebook