2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

A DK-hoz közeli intézet rendesen lepontozta az ellenzéki pártokat

frisshirek.hu, 2023. március 27. - 11:34
A DK-hoz közeli intézet rendesen lepontozta az ellenzéki pártokat

Az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd is 1-1 százalékon áll az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelynek részleteit hétfőn közölte a 168 óra, és amelyet az MTI szemlézett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A IDEA Intézet március elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága nem változott a teljes választókorú népesség körében.

A választókorú népesség 29 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is - immár egy teljes negyedéve - 48 százalék. A Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti - rögzítették.

Úgy folytatták, hogy az ellenzéki oldalon februárhoz képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgások történtek.

Az eredmények szerint három párt jutna be a parlamentbe:

a DK 12 százalékos támogatottsággal, a Mi Hazánk hat és a Momentum öt százalékkal.

A többi, jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező párt ugyanakkor 1-1 százalékon áll. Ez a négy párt az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak négyszázalékos támogatottsága van.

Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor ismét emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll - sorolták a felmérés megállapításait.

A biztos szavazó pártot választók körében sem jobb a helyzete a négy "mikropártnak": négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot benn a körben, mint a Momentum (7 százalék), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19 százalék) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal. Majd felhívták arra is a figyelmet, hogy

ebben a szűk választói szegmensben egyébként már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is eléri a parlamenti bekerülés 5 százalékos szintjét (6 százalék).

"Összességében, a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023 február és március között. Az látszik, hogy a magyar társadalom egyre jobban elfáradt az utóbbi időben a folyamatos pártcsatározások következtében, így a pártoktól való távolságtartása hónapról hónapra növekszik. Talán egyetlen szempont érdemel figyelmet, az ellenzéki oldalon a támogatottsági mutatók egyirányú mozgása, az politikai erőviszonyok világos tisztázódása"

- fogalmaztak. Közölték: az IDEA Intézet a kutatás adatait február 25. és március 16. között vette fel közösségi médiás kérdőív segítségével.

A kiemelt kép forrása: a Demokratikus Koalíció Facebook-oldala