2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

A klímaváltozás az egyik legmesésebb természetvédelmi területet, a Yellowstone Nemzeti Parkot sem kíméli

Sztipán Orsolya, 2023. március 27. - 10:49
A klímaváltozás az egyik legmesésebb természetvédelmi területet, a Yellowstone Nemzeti Parkot sem kíméli

A védett természet egyre erősebb hatásoknak van kitéve a klímaváltozás miatt. A fokozatosan szárazabb nyarak és a korai hóolvadás változtathatja meg ezeknek a területeknek is az élővilágát. Nem kíméli a természet a védett környezetet sem.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Napjaink legnagyobb természeti problémája a klímaváltozás, amelyre a szakemberek nap mint nap felhívják a figyelmünket, és így tesz a frisshirek.hu is. Az éghajlatváltozást további gyorsító faktorok is befolyásolják, mint például a turizmus, a szennyeződést kiváltó tevékenységek valamint az elvárosiasodás.

Az UNESCO Világörökségi listájának egyik célja a természeti- és kulturális értékekre irányuló fokozott figyelem és védelem.

Ezen a listán található az USA egyik legíresebb természetvédelmi területe, a Yellowstone Nemzeti Park is, ahol az 1900-as évek közepe óta folyamatosan 0,17 C fokos hőmérséklet-növekedést mérnek - írja a masfelfok.hu. Ez azt jelenti, hogy néhány év múlva átlag 4-6 fokkal lesz melegebb a téli hónapok után ezen a területen, nyáron pedig száraz hőségre kell számítani.

A téli időszakban jóval kevesebb hó esik, mint korábban, XX. század közepe óta 53 %-os csökkenés figyelhető meg. A csapadék nem szűnt meg, de a havat felváltotta az esőzés. A hőmérséklet emelkedésének következménye, hogy a

gleccserek is fokozatosan tűnnek el a területről, és hatalmas tömegű víz formájában növelik a folyók vízhozamát.

Egyre többször alakulnak ki különösen furcsa és szokatlan időjárási események, és ezek gyakorisága is növekedni fog a jövőben.

A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy a hóolvadási időszak egyre hamarabb kezdődik, a forró, száraz nyarak pedig megnövelik a tűző nap okozta leégéseket. A folyók átlaghőmérséklete is megnőtt az elmúlt évszázad közepéhez képest: 1 Celsius fokkal lett melegebb a víz. Nem fokozatosan emelkedett száz év alatt hőmérséklet, hanem a századforduló, azaz

a kétezres évek után történtek a legnagyobb változások.

A tendencia nagyon szomorú képet mutat. A vizes élőhelyek számára a száraz, forró körülmények „gyilkos” pusztítást végezhetnek: a területek 40 %-a eltűnhet, a rajtuk lévő élővilág komoly veszélybe kerül. Várhatóan jelentős csökkenés lesz az orgyilkos pisztrángok, némely béka-faj, valamint a jávorszarvasok számában is.

Fotók: Yellostone National Park Facebook-oldala

KÖVESSE NETTOGREEN ROVATUNKAT!

A frisshirek.hu Nettogreen rovata folyamatosan foglalkozik a klímaváltozás és a környezetvédelem híreivel. A rovatban hamarosan indul hazánk Világörökségeit bemutató sorozatunk is.