2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Rengetegen szavaztak, mégis érvénytelen lett a klímavédelmi népszavazás Berlinben

Sztipán Orsolya, 2023. március 27. - 11:42
Rengetegen szavaztak, mégis érvénytelen lett a klímavédelmi népszavazás Berlinben

A klímasemlegességet több főváros is igyekszik minél előbb elérni, mert úgy érzik, az idő sürget. Berlin népszavazást tartott arról vasárnap, hogy szeretnék-e a német fővárosban élők az eredetileg meghatározott dátumhoz képest tizenöt évvel korábban megvalósítani ezt a környezetvédelmi szempontból is jelentős célt. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Arra volt lehetőségük a Berlinben élőknek, hogy szavazzanak: szeretnének-e 2030-ra egy klímasemleges városban élni. A népszavazás azonban érvénytelen lett az érdeklődés hiánya miatt - írja a euronews.com. Bár a szavazás eredményeképpen azok győztek, akik az igen-t jelölték be,

az 51%-os többség mégsem örülhet az eredménynek, mert

a részvételi arány nem érte el a 25%-os küszöböt. Ennek a határnak az elérését a lakossági arányokat tekintve még 150 ezer szavazat tudta volna meghozni. Igaz, 866 ezren így is szavaztak.

A körülmények sem segítették a szavazókedvet, vasárnap ugyanis esett az eső a német fővárosban. Szombaton több ezres tüntetés volt Berlin utcáin. Akkor úgy nyilatkoztak a klímaaktivisták, hogy akkor sem adják fel a küzdelmet környezetvédelemért kitűzött célokért, ha esetleg érvénytelen lenne a szavazás. Jessamine Davis, az egyik klímaaktivista csoport szóvivője azt mondta:

azokkal a kezdeményezésekkel fogunk foglalkozni, amelyek a társasházban élő embereket segítik abban, hogy napelemekkel termeljék meg a saját energiájukat.

A jelenlegi terv szerint 2045-re kellene elérnie Berlinnek a klímasemlegességet, és ahogyan arról a frisshirek.hu oldalán már olvashatták, a dánok is fontos célkitűzést tettek a mielőbbi klímasemleges főváros cím elérésére Koppenhágában.

Ugyanakkor a vasárnapi népszavazás Berlinben arról szólt, hogy 2045-höz képest tizenöt évvel korábban, azaz 2030-ra kellene erre a szintre eljutnia a fővárosnak. Igennel voksolt egy helyi tanárnő is, aki a szavazást követően így nyilatkozott:

annyit tudok tenni, hogy támogatom a fiatalokat és próbálom meggyőzni az időseket, hogy nem szennyezhetjük tovább a Földet.

A kiemelt kép illusztráció, egy 2019-es klímaváltozás ellenes tüntetésen készült Berlinben, forrása: unsplash.com