2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas matematikai felfedezés - ráadásul középiskolásoktól!

frisshirek.hu, 2023. március 27. - 10:57
Hatalmas matematikai felfedezés - ráadásul középiskolásoktól!

Két amerikai középiskolás, Calcea Johnson és Ne'Kiya Jackson azt állítja, hogy megtalálta az évezredek óta a trigonometria alapját képező Pitagorasz-tétel újszerű, nem körkörös bizonyítását – írta meg a Yahoo News cikkét a Telex. Az Amerikai Matematikai Társaság egyelőre várja, hogy a fiatalok benyújtsák elméletüket egy folyóirathoz, hogy meg lehessen azokat vizsgálni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Pitagorasz-tételhez most olyan trigonometriai bizonyítást találtak tinédzserek, amely nem "körkörös", azaz nem kell hozzá használni magát a Pitagorasz-tételt.

A tétel a triogonometria, azaz a geometrián belül a háromszögek oldalaival és szögeivel kapcsolatos összefüggésekkel foglalkozó tudományág alapját képezi. A szakértők eddig azt hitték, hogy

lehetetlen úgy bizonyítani az ókori görög tételt, hogy ne fogadnánk el már előre helyesnek a tétel igazságát.

Itt jön a két fiatal, Johnson és Jackson forradalmi újítása.

Ők a Pitagorasz-tétel bizonyításához a szinusztörvényeket hívták segítségül, így kikerülték, hogy a bizonyítani kívánt tétellel bizonyítsák be a bizonyítani kívánt tételt - már a megfogalmazás is mutatja az eddig fennálló körkörösséget.

Az Amerikai Matematikai Társaság a múlt héten tartotta tanácskozását Georgiában, ahol Johnson és Jackson voltak az egyetlen középiskolások - adta hírül a WWL New Orleans-i televíziós híradó.

Egyelőre azonban a szigorú szakmai fórum véleményezési eljárásán még nem kapott zöldutat a két diák feltételezése,

és azt a terület más szakértői sem igazolták még. Catherine Roberts, az Amerikai Matematikai Társaság ügyvezető igazgatója mégis arra bátorította az ifjú matematikus palántákat, hogy küldjék el eredményeiket egy olyan folyóirathoz, ahol az értékelési folyamat megtörténhet. A társaság így is

ünnepli ezeket a pályakezdő matematikusokat, amiért megosztják munkájukat.

Johnson és Jackson elárulta, hogy már az is öröm számukra, hogy ennek az ellenőrző folyamatnak a részesei lehetnek:

egyszerűen semmi sem hasonlítható ahhoz, hogy képes vagy olyasmit csinálni, amiről az emberek nem gondolják, hogy a fiatalok képesek rá

- nyilatkozta Johnson. Ennél azonban többről van szó, hiszen nemcsak azt nem gondolta eddig az emberiség, hogy erre fiatalok képesek lehetnek, hanem egyáltalán, hogy az emberi elme képes lehet rá.

Egy szóval: bravó!

A kiemelt kép forrása: Wikipédia, rajta Pithagorasz szobra látható a Görögországban található Szamoszon, ahonnan származik.