2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 9o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Mai napig kísérti a helyieket a balatonedericsi szellemkastély

frisshirek.hu | 2023. március 31. - 15:00
Mai napig kísérti a helyieket a balatonedericsi szellemkastély

A Balatonedericsen található Fekete-kastély ma már teljesen kihalt épülete nemcsak nevében, de hírében is fekete. Ez az egyik leghírhedtebb szellemkastélyunk. A környékbeliek és a turisták sem maradnak sokáig a környéken, sőt sokan szellemeket is véltek felfedezni az épületben.

Bár néhány éve 240 millió forintért gazdát cserélt a balatonedericsi Fekete kastély, a mai napig romokban áll, nem kezdett bele senki az egykoron szebb napokat megélt épület felújításába – írta meg a Blikk.

A helyiek szerint átok ül a kastélyon és szellemek lakják, ez vehette el az új tulajdonos kedvét a felújítástól. A magyar szellemvadászok szerint pedig meg is áll a lábán a dolog, véleményük szerint a több mint egy évszázada kihaltan álló Fekete kastély. Nemcsak pókok, békák, denevérek, pillangók és bogarak költöztek a romos falak közé, szellemek lakják az épületet.

Dávid Gábor paranormális elemző a Vasárnapi Blikknek elmondta:

„Nagyobb elemzést igényel az épület, ez nem csak hit kérdése, a szellemvilág igenis létezik, csak nem akarjuk elfogadni. Egy ilyen helyen, aminek ilyen sötét múltja van, több mint valószínű, hogy bemérhető a paranormális tevékenység. Ez nem csak kalandfilmekben van így, ha kicsit túlzás is az, amit a Szellemirtókban láttunk a mozivásznon, a szellemek, a valamiért itt ragadt lelkek bemérhetőek, megfoghatóak.”

A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi nehézségekkel küszködő bátyjától, Nedeczky Istvántól. Istvánt 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartóztattak, és halálra ítéltek. Deák Ferenc közbenjárására (unokaöccse volt Deáknak) azonban az ítéletet 20 évi várfogságra mérsékelték, végül az 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadult.

Az edericsi kastély sötét történetében nagy szerepet játszik az első itt történt gyilkosság; 1912 július 2-án történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből agyonszúrta kedvesét, a kastély szakácsnőjét.

A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 március 12-én, 74. születésnapján, hajnali 1 órakor agyonlőtte magát.

A kastély ezt követően többször gazdát cserélt. 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta, hogy a nő szíve már másé.

Az özvegy következő kalandja Kaály Nagy Adorján volt, akit tizenháromszoros bigámia miatt köröztek. Miután az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, kereket oldott. Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.

Érdekesség, hogy a kastélynak sosem volt Fekete nevű tulajdonosa, jelzőjét arról kapta, hogy fekete cserepekkel építették meg.

Később a kastély átmenetileg üdülő volt, ám mára teljesen kiürült, és kísért a környékbeliek körében.

Foto: youtube