2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Egyre többet kell várni a mentőre Budapesten

frisshirek.hu | 2023. április 01. - 15:00
Egyre többet kell várni a mentőre Budapesten

Hiába vezényelnek tíz éve egységeket vidékről a fővárosba, hogy megerősítsék az ellátást. A Magyarországi Mentõdolgozók Szövetsége szerint nincs elég szakember, ezért egyre több a hasonló eset. Az Országos Mentőszolgálatnál azt közölték: a bejelentők nem mindig tudják pontosan felmérni, mennyire sürgős egy eset.

Nehezedő légzése miatt pánikba esett, koronavírusos budapesti férfi a háziorvosa tanácsára hívta a mentőket a közelmúltban Budapesten az RTL beszámolója szerint.

A beteg utóbb azt mondta, két órát várt a segítségre, aztán ismét hívta a mentőszolgálat számát. A hívást a nyíregyházi központban vették föl, ez a kezelő bemutatkozásából derült ki. A beteg azt kérte, nézzék meg, hogy a hozzá úton lévő mentő mikor fog megérkezni. A mentőszolgálat munkatársa utánanézett a korábbi hívásának, és azt mondta, még el sem küldték azt az autót. A beteg képernyőfelvételt készített a hívásokról, ezzel tudja bizonyítani, hogy két óra különbséggel hívta a mentésirányítót. Utóbb már azt kérte, ne is küldjék az autót, mert az egyik barátja be tudja vinni a kórházba.

Ezekre az esetekre kétféle magyarázatot kapott azt RTL híradós stábja.

A Magyarországi Mentõdolgozók Szövetsége szerint maguk a mentők is egyre több ilyen esetről számolnak be, főleg Budapestről.

„Ki kell, hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban. Ennek az egyik ékes bizonyítéka, hogy

több 10 éve vezényelnek fel egységeket az egész országból azért, hogy a budapesti mentést valamilyen szinten megerősítsék”

– nyilatkozta az RTL-nek Lengyel Tibor, a szövetség alelnöke.

Lengyel Tibor szerint a mentők fizetése nem megfelelő, és nincs elég szakember a szolgálatnál.

Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala