2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Így akarja a városvezetés jobb kedvre deríteni a bécsi lakosokat

frisshirek.hu, 2023. április 01. - 12:30
Így akarja a városvezetés jobb kedvre deríteni a bécsi lakosokat

Londoni mintára kiszínezi az utcáit az osztrák főváros. Két kereszteződésben már tarka aszfaltszőnyeg fogadja az arra járókat. A köztéri művészeti alkotások nemcsak üzenetet hordoznak, de jobb kedvre is derítik a bécsieket. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A londoni Picadilly Circus és a Tottenham Court Road adta az ötletet Bécs legújabb, színes utca projektjéhez, amelynek keretében nemzetközi művészeket hívtak meg, hogy színezzék ki az osztrák főváros egy-egy kereszteződését. Meidlingben és Donaustadtban már ki is terítették az utcai szőnyegeket. 

A meidlingi Niederhofstraßén látható 75 négyzetméteres alkotás Iris Andraschek munkája és egy tradicionális ukrán szőnyegre emlékeztet. A művész ezzel szólal fel a háború ellen és hirdeti a békés egymás mellett élés fontosságát. 

Bécs 22. kerületében, a Dr.-Adolf-Schärf-Platz-on is egy kereszteződés kapott új színeket. A száz négyzetméteres alkotáshoz egy üvegprizmán megtörő fénysugár adta az ötletet. Április végétől pedig csigák másznak majd komótosan a 15. kerületi Zinckgasse/Märzstraße kereszteződésében - emlékeztetve az autósokat arra, hogy lassítsanak a közelben lévő iskola miatt. De a csigaházak arra is utalnak, hogy jó néha visszahúzódni egy biztonságos helyre és ott erőt gyűjteni, hogy aztán újra előbújva megvalósíthassuk céljainkat. 

„Bécs egy színes város és ennek az utcaképében is tükröződnie kell”

– mondta Ulli Sima városi tanácsnok a projekt első alkotásai kapcsán. A három tarka aszfaltszőnyeget a jövőben továbbiak követik majd, írja Bécs Város Külképviseleti Irodája lapunkhoz eljuttatott közleményében.


Fotó: Színes utcák Bécsben – jó kedvre derítenek és üzenetet hordoznak © PID/Christian Fürthner