2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Ismét indulhatnak Wimbledonban az orosz és a fehérorosz teniszezők

Szabó Róbert, 2023. április 01. - 10:30
Ismét indulhatnak Wimbledonban az orosz és a fehérorosz teniszezők

A BBC tájékoztatása szerint az All England Tennis Club felmentette az orosz és a fehérorosz teniszezőket, így azok ismét indulhatnak az év harmadik, egyetlen füves pályás Grand Slam-tornáján Wimbledonban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az angol teniszklub még tavaly határozott úgy, hogy az orosz–ukrán háború miatt sem az orosz, sem a fehérorosz teniszezők nem indulhatnak azért, hogy ezzel szankcionálják Oroszország jogtalan támadását Ukrajnával szemben. Emiatt a férfi és a női teniszezők szervezete, az ATP és a WTA is úgy döntött, hogy nem ad világranglistapontokat Wimbledonért cserébe, így a címvédő Novak Djokovics 2000 pontot bukott, ami miatt el is vesztette első helyét a világranglistán – ráadásul Fucsovics Mártonnak is nagy visszaesést jelentett ez, a legjobb 100 közül is kicsúszott az év végére.

A BBC pénteken aztán arról tájékoztatta olvasóit, hogy ebben az évben már ott lehetnek a legjobb férfi és női orosz, valamint fehérorosz játékosok Wimbledonban, valamint az azt megelőző két felvezető tornán Queen's-ben és Eastbourne-ben is. A tornát rendező szervezet természetesen továbbra is teljesen elítéli Oroszország cselekedetét, valamint mindenkit aki ehhez asszisztál.

A részvételt két feltételhez kötötték, amely szerint

a teniszezőknek el kell fogadniuk, hogy nem támogatják Oroszország és Fehéroroszország vezetőit, valamint nem kaphatnak semmilyen formában támogatást ettől a két országtól, beleértve az olyan szponzorokat, amelyekben tulajdonosi érdekeltsége van ennek a két országnak.

Az All England Tennis Club azután hozta meg a döntését, hogy egyeztetett az Egyesült Királyság kormányával, az angol teniszszövetséggel, valamint a nemzetközi szövetkezetek vezetőivel. 

A döntés értelmében a férfiaknál olyan sztárok térhetnek vissza a klasszikus tornára, mint Danyiil Medvegyev, Andrej Rubljov vagy éppen Karen Hacsanov, míg a nőknél Daria Kaszatkina és Arina Szabalenka is ott lehet a versenyen.

Kiemelt fotó: Arina Szabalenka/Facebook