2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Koncert közben szakadt a tető a közönségre a tornádó sújtotta amerikai városban - videó

frisshirek.hu, 2023. április 01. - 20:30
Koncert közben szakadt a tető a közönségre a tornádó sújtotta amerikai városban - videó

Legkevesebb 11 ember halálát okozták tornádók és viharok az Egyesült Államok középső államaiban péntek este és éjszaka; Illinois államban egy koncertterem leszakadó mennyezete többeket maga alá temetett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tornádók a legsúlyosabb károkat Arkansas államban okozták, ahol Wynne városban négyen életüket vesztették, számos épület összeomlott; a tűzoltók szombaton a kidőlt fák okozta úttorlaszokat próbálták megszüntetni. Tornádó csapott le pénteken az állam fővárosára, Little Rockra is, ahol egy ember halt meg, és mintegy 25-en megsérültek, közülük többen válságos állapotban vannak - közölték a hatóságok.

Helyszíni beszámolók alapján a forgószél először a város nyugati részén pusztított, elhaladt egy bevásárlóközpont felett, majd a város északi részén és a környező településeken okozott súlyos károkat. A város kórházai a legmagasabb készültségi fokozatban működnek, és az állam kormányzója, Sarah Huckabee-Sanders közölte, hogy a Nemzeti Gárda száz emberét mozgósították.

A legsúlyosabban érintett Arkansasban 90 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgálattás, Oklahoma államban több 30 ezren maradtak áram nélkül, és kimaradások voltak Iowa, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államokban is.

Indiana állam déli részén három ember halt meg, többeket pedig eltűntként tartottak nyilván helyi idő szerint szombat reggel a viharokkal összefüggésben.

Az Illinois állambeli Belvedere koncerttermében, az Apollo Theatre-ben 260 ember gyűlt össze egy heavy metal-koncerten, amikor a tornádó miatt lezuhant a mennyezet; egy ember meghalt, 28-an megsérültek.

Kansas államban a szélvihar által táplált tüzek miatt El Dorado településen pénteken többeket ki kellett menekíteni otthonukból, köztük egy általános iskola 250 tanulóját.

Oklahomában a heves szél gyorsan terjedő bozóttüzeket okozott.

A Egyesült Államok középső részén kialakult viharzóna miatt összesen 85 millió ember lakóhelyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Múlt héten vasárnap Mississippi állam nyugati részén több mint húsz ember halt meg, a legkomolyabb pusztítást Rolling Fork kisvárosban okozta a tornádó, amely óránként 320 kilométeres maximális széllökésekkel járt, és szinte teljesen megsemmisítette a település egyes részeit. Alabama államban a múlt heti viharokban egy ember vesztette életét.

Kaliforniában a héten folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás. Sierra Nevada hegyvidékén minden idők egyik legcsapadékosabb telén vannak túl. A térség keleti részén elterülő Mamut-hegységben rekordmennyiségű - 17,6 méternyi - hó hullott az idén átlagosan, miután kedden délután újabb 70 centiméternyi friss hó esett. A hegység legmagasabb csúcsán, 3369 méteren a 22 métert is meghaladta az összes hó mennyisége november eleje óta, foglalta össze az MTI.

Fotó: MTI/AP/Arkansas Democrat-Gazette/Colin Murphey