2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Magyarország négy másik országgal együtt írt panaszos levelet Ursula von der Leyennek az ukrán gabona miatt

frisshirek.hu | 2023. április 01. - 13:00
Magyarország négy másik országgal együtt írt panaszos levelet Ursula von der Leyennek az ukrán gabona miatt

Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.

Az MTI írta meg, hogy Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb - a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő -

uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására.

A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.

A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.

A levél kapcsán Morawiecki a Facebook közösségi honlapján megírta: az EU-n belüli

"közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség". Hozzátette: "lehetnek köztük különbségek, de a belső - nemzeti és uniós szintű - agrárpiac védelmének kérdésében Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Magyarország és Románia összefogott".

Ukrajnát támogatni kell, de "ezt bölcsen kell tenni", és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket

- húzta alá Morawiecki.

Fotó: pexels.com