2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Négy évet kapott a bosnyák miniszterelnök

frisshirek.hu | 2023. április 05. - 19:30
Négy évet kapott a bosnyák miniszterelnök

Négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Fadil Novalićot, a Bosznia-Hercegovinai Föderáció miniszterelnökét, miután a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas áron szerzett be lélegeztetőgépeket az ország Kínából – írja a boszniai Dnevni Avaz.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót (1,89 milliárd forint), védőfelszerelés vásárlására pedig további másfél millió eurót (565,7 millió forint) kapott az államtól.

Fadil Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek, míg Fikret Hodzicnak, a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, Fahrudin Solaknak, a polgári védelmi igazgatóság vezetőjének pedig hat évet kell börtönben töltenie csalás és pénzmosás miatt.

A nyomozás azt követően indult meg már 2020-ban, amikor kiszivárgott a sajtóban, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

A vádlottak a kétéves eljárás alatt végig ártatlannak vallották magukat, és azt állították, csak a közjó érdekében cselekedtek. Fadil Novalic ügyvédje bejelentette: fellebbeznek az ítélet ellen, írja az MTI.

Épp ésszel fel nem fogható az az összeg, amennyiért a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízott egy projektcéget, hogy a pandémia elején lélegeztető gépeket vásároljon. A vitatott 17 milliárd forintos közbeszerzésnek nem csak ez volt az egyetlen sarkalatos pontja, 390 millióért tárolták úgy, hogy a gépek 90% ki se került a raktárakból - írta meg a frisshirek.hu.

A készülékek kiemelkedően drágák voltak. A Fourcardinal Tanácsadó Kft. több mint 17 milliárdért adott el ezer kínai lélegeztetőgépet a magyar külügynek, két év alatt 20 milliárd forint profitot realizáltak. A nagy siker után pedig úgy döntött a tulajdonos, hogy végelszámolással megszünteti a hatalmasat kaszáló társaságot - írja az oknyomozó portál