2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Földbe süllyesztett kukákat alakítottak ki Miskolcon

Tajthy Ákos | 2023. április 13. - 20:45
Földbe süllyesztett kukákat alakítottak ki Miskolcon

A projekt mintegy kétszázmillió forintba került, melyet a kormány biztosított, és annak megvalósulásáért közösen dolgozott Miskolc fideszes országgyűlési képviselője valamint a város ellenzéki többségű vezetése.

Átadták csütörtökön az Avason, egészen pontosan a Klapka György utcán, a Középszer utcán, a Szilvás utcán, a Nyíri Dániel utcán, illetve a Felsőrúzsin körúton található földbe süllyesztett hulladéktárolókat. Az ünnepélyes avatáson először Miskolc polgármestere mondott köszöntőt, aki örömét fejezte ki, hogy a zöld, környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban egy politikától teljesen független összefogás valósult ki meg a városban. Veres Pál kijelentette, a beruházás az Avas városrész érdekében történt, a beruházás valóban huszonegyedik századi, és az egész közösség hasznára lesz.

- Miskolc önkormányzata egyébként is törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten csökkentse a működésből fakadó környezeti terhelést, emellett felhívjuk a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra. Sokszor halljuk azt, hogy utolsó órában vagyunk, hogy megőrizzük a Földet a következő generációnak. Én bízom benne, hogy ezzel a beruházással talán ehhez is hozzájárulhatunk – hangsúlyozta Veres Pál.

Veres Pál köszönetet mondott Csöbör Katalinnak (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselőjének, azért, hogy lobbizott a forrásért, amiből ez megvalósulhatott. Hangsúlyozta, a képviselő volt a projekt ötletgazdája.

Számos városban láttam már hasonló, földbesüllyesztett hulladékgyűjtőt, legközelebb Miskolchoz a felvidéken, Szepsiben. Úgy gondoltam, hogy ha itt, a szomszédban meg tudták ezt valósítani, akkor nekünk is meg kell próbáljuk itt az Avason – ezt már Csöbör Katalin jelentette ki.

A politikus emlékeztetett, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tavaly februárban jelentették be, hogy a kormányzat támogatja elképzelését, és megítéltek a megvalósításra mintegy kétszázmillió forintot.

Szarka Dénes (Velünk a Város), az 5-ös számú választókerület önkormányzati képviselő mérföldkőnek nevezte a beruházást. Mint hangsúlyozta, a tárolók lehetővé teszik, hogy kulturáltabb, rendezettebb utcaképet alakítsunk ki, másrészt a földbe süllyesztett hulladéktárolók nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a rácsokkal körbevett felszíni konténerek.

Az új rendszer a guberálás megszüntetésében is fontos mérföldkövet jelenthet, mert a hulladék a földalatti tárolóban teljesen elzártan gyűlik egészen addig, amíg a gyűjtőautókkal ki nem emelik

– részletezte. Kiemelte, a program része egy szemléletformáló kampány is, aminek szintén nagyon fontos szerepe van, hiszen önmagában a gyűjtőpontok kialakítása nem szünteti meg a szemetelés problémáját. A szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet Barta Gábor (Fidesz-KDNP), a 3-as számú választókerület önkormányzati képviselője is:

a lehető legkorábban, már gyermekkorban el kell kezdeni ezt a folyamatot, nem követhetjük azt a tendenciát a hulladékkezeléssel kapcsolatban, ami korábban jellemző volt. Ezeken a szigeteken a szelektív hulladékgyűjtésre is van mód, és azt gondolom, hogyha minél több helyen teremtjük meg ennek a lehetőségét, már nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy megmentsük a Földet a következő generációnak is.

Fotó: Csöbör Katalin Facebook-oldala