2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 7o - 9o
Az ország 19 megyéjében

„Demokráciát, demokráciát!” – Könnygázzal fújták le a rendőrök a tüntetőket a Karmelita kolostornál

frisshirek.hu | 2023. április 24. - 20:04
„Demokráciát, demokráciát!” – Könnygázzal fújták le a rendőrök a tüntetőket a Karmelita kolostornál

A délutáni tanár-diák tüntetés részvevői este Orbán Viktor irodája elé vonultak, ahol a kordonbontási akciót kezdő ellenzéki képviselőkkel együtt folytatták a tiltakozást. A Karmelita kolostor előtti terület megtelt, amikor a diákok felérte a budai Várba, ahol a többi között a „Miénk ez az ország, miénk ez az utca! Az én országom, én jövőm!” rigmust kezdte el skandálni a tömeg a rendőrsorfal előtt. Azután, hogy a 2022. október 23-i budapesti tüntetésen ismertté vált Pankotai Lili Hadházy Ákos és a momentumos Hajnal Miklós mellett megafonba kiáltott jelszavakat, jött a tömegtől az „Engedj be, engedj be!” rigmus, utána pedig a tüntetők és a rendőrök dulakodni kezdtek. A készenlétisek könnygázt fújtak a jelenlévők közé. Május 3-án újabb tüntetés lesz, a képviselők pedig újabb és újabb kordonbontást ígértek

Hét óra 10 perckor a tüntetők elmozdítottak egy kordont, próbálták rátolni a rendőrökre. Zúgott az „Elegünk van!”. A rendőrök könnygázt fújtak a tüntetőkre, majd kiegyenesítették a vonalat. 40-50 ember szaladt el, több lap helyszínen lévő tudósítója is kapott belőle. A tömeg ettől kicsit hátrébb vonult, de nem rettent meg, nem vonult el. Egy 14 éves kamaszlány a hangosbeszélőben kérdezte a rendőröket, hogy

szerintük rendben van-e, hogy könnygázt fújnak a tüntetőkre, és ő már úgy érzi, nem tud itt élni, a végén el is sírta magát. „Neked is van gyereked”, „Bűnözőket védtek”, „Titeket is tanítottak”

– skandálták a rendőröknek, tudósított a hang.hu.

„Ami ma történt, azt egy mondattal el lehet mondani, egy rendőrállami törvényt rendőrállami eszközökkel védenek meg

– mondta egy megafonba Hadházy Ákos.

Majd folytatta, "hogy ez nyilvánvalóan nem építési kordon, hanem a rendőrállamé, ez törvénytelen. Azt mondta Dömötör Csaba államtitkár, hogy az bizonyítja, hogy ez demokrácia, hogy le lehet bontan a kordont. Ma nem lehetett lebontani, vagyis ez is bizonyítja, hogy ez már nem demokrácia. De nem a kordon, hanem a rendszer lebontásáért vagyunk itt. Amíg az először kitűzött hét pontos követelésünk nem valósul meg, nincsenek szabad választások. Addig nem győzhetnek a katások, a tanárok, a diákok, amíg a rendszer alapjait nem változtatjuk meg. A bosszútörvény nem csak a pedagógusokat támadja, hanem az egész társadalmat.”

Majd Gelencsér Ferenc szólt a tömeghez a hangosbeszélőben:

"A jövőtöket nem politikusok tudják megváltoztatni, hanem ti magatok, mert a jövő ti vagytok!"

Az MSZP-s Komjáthi Imre arról beszélt, nem szabad félni, mert akkor egy ember sem marad, aki ismerné azt a szót, hogy szolidaritás. A képviselő „egy egyszerű üzenetet” is át akart adni:

„Orbán Viktor, menj a büdös francba, és vidd magaddal az összes haverodat”,

mondta, tudósított a telex.hu.

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala