2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Tömegesen engedi el a magyar állam a külföldi embercsempészeket

frisshirek.hu | 2023. május 16. - 21:30
Tömegesen engedi el a magyar állam a külföldi embercsempészeket

Egy április kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az elítélt külföldi embercsempészek szabadulhassanak, a magyar állam cserébe azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot – számolt be a hvg.hu

Az intézkedés oka a börtönök túlzsúfoltsága. A döntés szinte amnesztiával ér fel, olyanok esetében is, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai.

Ugyanis az állam nem ellenőrzi, hogy a bűnözők valójában elhagyják-e az országot, vagy visszatérnek-e anyaországukba, letölteni a büntetésüket. 

A hvg.hu szerint a külföldi embercsempészeknek adott lehetőséget igazságtalannak tartja a fogvatartottak egy része mondván: ha olyan embereknek adnak zöld utat, akik adott esetben bűnszervezetben követtek el súlyos bűncselekményt, akkor miért nem kerülhetnek reintegrációs őrizetbe az embercsempészet miatt elítélt magyar állampolgárok?

A feszültséget tovább fokozza, hogy a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek a köztársasági elnök nemrég adott kegyelmet. 

A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök, ahol a külföldi fogvatartottak száma 13 százalékra tehető. 

Fotó: pixabay.com