2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Átadták a Petőfi Színház megújult kiszolgáló épületeit

frisshirek.hu | 2023. június 07. - 16:45
Átadták a Petőfi Színház megújult kiszolgáló épületeit

Átadták a Veszprémi Petőfi Színház komplex megújításának első ütemeként azt az épületegyüttest, amely egyebek mellett próbateremnek, hangstúdiónak és a megújult pénztárnak ad helyet. A színház főépületének rekonstrukciója várhatóan jövőre kezdődhet el.

A szerdai átadó ünnepségen Oberfrank Pál, a színház igazgatója elmondta, hogy a Modern Városok Program révén valósulhatott meg a beruházás.

A színház a magyar kultúra egyik bástyája, ezért fontos, hogy szép és minőségi megjelenésű legyen az épület.

Mint mondta, a beruházás már az év elején elkészült, de a takarékossági intézkedések miatt csak mostantól használják.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) azt emelte ki, hogy a kultúrára erőforrásként tekint a város, hiszen ez az, ami a helyi közösséget megerősíti.

2010 óta a tudatos városépítés része a kulturális intézmények megújítása.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyedülálló lehetőségnek nevezte a városépítő programot, amelyet a Modern Városok Program és az Európa Kulturális Fővárosa Program tesz lehetővé Veszprémben.

Oberfrank Pál az eseményt követően az MTI-nek elmondta, hogy az egykori Ének-Zene Általános Iskola régóta üresen álló, leromlott állapotban lévő épülete és az eddig használaton kívüli Szeglethy utcai épület újult meg.

Helyreállították az egykori iskola falán található címert egy régi, helytörténeti fotó alapján. A födémet részlegesen kicserélték, megerősítették, de a tetőszerkezet megmaradt.

Az épület emellett új nyílászárókat kapott. A padlástérben egy új gépészeti teret alakítottak ki, teljes héjazatcsere történt, a rossz állapotú gerendák pedig acélmegerősítést kaptak.

Ebben az épületben kapott helyet egy próbaterem, kialakítottak irodákat és egy stúdió-hangrögzítő helyiséget, és itt található a Petőfi NézőPont névre keresztelt jegyiroda.

A másik épület, a Szeglethy utcai ház homlokzata és belső terei is felújításon estek át. Ebben raktárakat, varrodát, asztalosműhelyt alakítottak ki.

A Medgyaszay István által 1908-ban tervezett színházépület rekonstrukciója várhatóan a jövő esztendőben kezdődhet el, mert idén az Európa Kulturális Fővárosa évad egyik kiemelt helyszíneként fogadja a nézőket – tette hozzá az igazgató.

Fotó: Google