2023.09.28., csütörtök - Vencel
Tatabánya: 26o - 27o
Az ország 19 megyéjében

A Mazsihisz új elnöke: fontos a Mazsihisz és a kormány közötti jó kapcsolat

Lukácsi Katalin, 2023. június 09. - 15:05
A Mazsihisz új elnöke: fontos a Mazsihisz és a kormány közötti jó kapcsolat

A Mazsihisz elnöke Jeruzsálemben a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezetőivel és politikusokkal tárgyalt az Izrael fennállásának 75. évfordulója alkalmából megrendezett háromnapos ünnepségsorozat csütörtöki napján. Ez volt az első külföldi útja, miután Heisler Andrást követően a hazai neológia élére választották május közepén.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) a magyar zsidóság aktuális ügyeiről folytatott megbeszélést a WJC irányítói mellett helyi politikusokkal.

Fogadta őt Jichák Hercog izraeli államelnök is.

Megbeszélésein az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy az általa vezetett szervezet képviseli a százhúsz-száznegyvenezer fős magyar zsidó közösség túlnyomó többségét, a neológiát, de a kevésbé vallásos, szekuláris magyar zsidók döntő részét is - nyilatkozta Grósz Andor az MTI-nek.

Célja a békés viszonyok kialakítása és ápolása a közösségen belül, de a külső, politikai tényezőkkel is a kölcsönös korrektség szellemében, a feszültségek oldása, a kapcsolatok normalizálása

- mondta. Különösen fontosnak tartja a zéró toleranciát az antiszemitizmussal és a gyűlöletbeszéddel szemben - tette hozzá. Fontosnak tekinti a közösségépítést, a kulturális rendezvények szervezését, valamint a zsidó hitközségek oktatási infrastruktúrájának fejlesztését, erősítését.

Az újonnan megválasztott elnöknek azonban nem ez az első alkalma, hogy magasrangú izraeli vezetővel találkozzon. A napokban ugyanis hazánkban járt Eli Cohen, izraeli külügyminiszter (amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk), akivel Grósz Andor is találkozott. Sokat sejtető, hogy a bemutatkozó egyeztetésről milyen összegzés jelent meg a Mazsihisz felületein. A szervezet májusban megválasztott elnöke ugyanis azt jelentette ki az izraeli külügyminiszterrel folytatott egyeztetéssel kapcsolatban, hogy

fontos a Mazsihisz és a mindenkori magyar kormány közötti jó kapcsolat.

De azért nem (vagy nem csak) a kormánnyal való viszonyban találta meg az elnöki szerepének identitását, mert a találkozón azt is megvallotta, hogy

a Mazsihisz híd-szerepet kíván betölteni Izrael és Magyarország, valamint Izrael és a magyar zsidóság között.
A kiemelt képet a Kneszetben a szerző készítette.