2023.09.28., csütörtök - Vencel
Tatabánya: 27o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Ukrán hadifoglyok Magyarországon - Kijev mindent tudni szeretne

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 17:30
Ukrán hadifoglyok Magyarországon - Kijev mindent tudni szeretne

Semjén Zsolt megerősítette, hogy az Oroszország által foglyul ejtett, az ukrán erők soraiban Oroszország ellen harcoló kárpátaljai magyar katonákat szállítottak Magyarországra. A magyar miniszterelnök-helyettes délelőtt úgy fogalmazott: „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nagyon furcsa, hogy egyelőre Ukrajna semmit nem tud az egész ügyről, legalábbis a Korreszpondentre hivatkozó 444 szerint Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője azt közölte, az ukrán titkosszolgálat ellenőrzi, hogy az Orosz Ortodox Egyház igazat mondott-e arról, hogy Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Oroszországból Magyarországra. Juszov szerint hivatalosan az ukránoknak nem erősítették meg a hírt, ami ukrán állampolgárok hadifogolyként szállítása esetén rendkívül szokatlan.

Az ukrán külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, valamint Semjén Zsolttal, hogy tisztázzák a helyzetet – mondta. Az ukránok szerint a hadifoglyok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt sem tud.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megerősítette a hírt: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.”

A délelőtt folyamán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt az Atv.hu-nak, hogy ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik. Semjén egyéb tájékoztatást nem kívánt adni „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva. A portál információi szerint egyébként a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Sajtóinformációk szerint 11 katonáról van szó.

Az orosz–ukrán háború akadt már példa arra, hogy hadifoglyok harmadik országba kerültek. A mariupoli Azovstal orosz fogságból kiszabadult ukrán katonák egy részét Törökországnak adták ki, ahol aztán találkozhattak is családtagjaikkal.

„Érdemi megbeszélésre” behívatták a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba  – közölte péntek délután Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő. A Facebookon azt írta:

Semjén Zsolt nyilatkozatából értesült az ukrán kormány a Magyarországnak Oroszország által átadott ukrán állampolgárságú tizennégy hadifogolyról, akik magyar származásúak.

„Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ukrajna, nemzetközi partnereivel együttműködve, aktívan dolgozik azon, hogy minden honvédünket hazahozza” –  jegyezte meg Nikolenko, ugyanakkor sérelmezte, hogy az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról.

Azt írta, Ukrajna kérte, hogy adjanak részletes tájékoztatást a Magyarországnak átadott ukrán állampolgárokról, és haladéktalanul biztosítsanak hozzáférést hozzájuk, hogy az ukrán konzul megismerhesse egészségi állapotukat, és segítséget nyújthasson nekik.

Fotó: Zelenszkij Facebook-oldala